Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Подготвят програмата за отбелязване на 110 г. от Балканските войни

[post-views]
Подготвят програмата за отбелязване на 110 г. от Балканските войни

Предстои приемането на план за националните чествания и финансов разчет

Подготвят програмата за отбелязване на 110 г. от Балканските войни
Фото: Вяра ЙОВЕВА

Основните акценти и проектопрограмата за отбелязване на 110 години от Балканските войни (1912-1913 г.) бяха обсъдени в МО от членовете на Националния инициативен комитет (НИК), създаден с решение на правителството. Президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Румен Радев прие патронажа на честванията през септември 2021 г. Председател на НИК е министърът на отбраната Димитър Стоянов. Заместник-министърът на отбраната Теодора Генчовска, която е и заместник-председател на НИК подчерта, че проявите и посланията трябва да бъдат насочени към всички българи, включително да имат международен отзвук. В този смисъл ще бъде изработена комуникационна стратегия, в която основна роля ще имат БНР, БНТ, ВТК, в. „Българска армия“, в. „Българско войнство“, интернет платформите на институциите, чийто ръководители и представители участваха в заседанието.

„Вече работим по темата, ВТК има програмни намерения за по-нататък, вестник „Българска армия“ периодично ще информира за събитията, включително се очаква да издаде един до 64-страничен брой, посветен на годишнината“, стана ясно от думите на Румяна Станимирова, директор на Информационния център на МО. Готовност за активно участия изявиха и другите национални медии. Предложено бе в националния план да се включи специално издание на вестник „Българско войнство“, който в края на следващата година да обобщи участието на военно-патриотичните организации в честванията.

Генерал от запаса Златан Стойков информира, че СОСЗР ще организира специално отбелязване на обсадата и отбраната на Видин през 1913 г. и участието на запасните военнослужещи. Младши лейтенант от запаса Петър Велчев припомни, че през следващата година се навършват 110 години от създаването на дружество „Военноинвалид“, което също трябва да се има предвид в програмата. От Съюза на ветераните от войните на България бе предложено съвместно с МОН да се проведе национален ученически конкурс за разказ или есе  „За мой родственик, участник в Балканските войни“, като най-добрите творби намерят място в специално издание.

Следващото заседания на НИК ще бъде на 10 ноември, когато трябва да бъде приет План за националните чествания на 110 г. от Балканските воини с финансов разчет на необходимите разходи, както е записано в решението на Министерския съвет.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Спирдон Спирдонов

Най-ново

Единична публикация

Избрани