Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Полковник Евгений Динев: Полигон „Змейово“ е равностоен на излаз на море

[post-views]
Полковник Евгений Динев: Полигон „Змейово“ е равностоен на излаз на море

Полковник Евгений Динев: Полигон „Змейово“ е равностоен на излаз на море

Той е ценен капитал за нашата военна промишленост, категоричен е началникът на ЦАТИП

– Полковник Динев, последното интервю с вас на страниците на в. „Българска армия“ е отпреди пандемията от COVID-19. Какво се случи през това време на ЦАТИП „Змейово“, какви са новите ви придобивки?

– Намираме се в такъв район на България, в който нямаше такива драстични ограничения както в София. В началото имаше карантинни пропускателни пунктове, но това не оказа влияние върху нашата работа. Дейността ни е такава, че нямаме възможност дистанционно да работим, на място трябва да се извършват всички дейности, така че в общи линии самият начин на работа не се промени. Имахме известна заболеваемост и при нас, но тя не надвиши 10% от персонала, което не оказа съществено влияние върху дейността на Полигона, свързана основно с оценка на безопасността и годността на боеприпасите от запасите на Въоръжените сили на България. Имаме план, който не е свързан с работата на предприятията, производители на боеприпаси. ЦАТИП е оправомощен да сключва договори за изпитване на въоръжение и боеприпасите за нуждите на външни на МО физически и юридически лица и организации, както и за извършване на демонстрационни стрелби. Към днешна дата повече от 20 фирми от българската отбранителна индустрия ползват предоставяните от полигона услуги, а от 2021 г. – и чуждестранни фирми и организации.

– Какво спечелихте като придобивки за ЦАТИП по отношение на по-добрите условия на труд?

– През последните две години успяхме да придобием специализирана апаратура, от която от поне пет години насам изпитвахме остра нужда. На първо място това е доплеров радар на WEIBEL за измерване на скорости на снаряди и мини за артилерийски системи, реактивни системи и куршуми. Липсата му ни пречеше да извършваме изпитанията на артилерийските, минохвъргачните и реактивните системи от запасите на Въоръжените сили. Сега с този радар имаме възможност да гарантираме годността за експлоатация на тези системи и безопасност за съхранение на боеприпасите, което е и целта на полигона. Придобихме Балистична система на High Pressure Instrumentation за измерване на скорост и налягане на боеприпаси за стрелково оръжие. През годините сме имали едни от най-модерните апаратури в света, придобити през 1985 г., които докъм 2002–2003 г. все още работеха, но това, че са безнадеждно остарели, нямат поддръжка, пречеше те да бъдат възстановени и използвани. През тази година получихме такава съвременна апаратура, много по-компактна, много по-удобна за употреба, със съвременен софтуер. Постепенно ще трябва да се попълнят изискванията за различните калибри, като например да имаме балистични цели, които да можем да изпитваме, в това число калибри на НАТО, както и калибри, които са били на въоръжение по време на Варшавския договор. Придобихме още Тотална теодолитна станция с GPS позициониране за прецизно определяне на координатите на позициите и попаденията, разстояния и денивелация, както и станция за измерване на нивото на звука, мобилна метеорологична станция и други по-малки уреди и апарати.

– А какво предстои да добавите като придобивки в бъдеще?

– Планирали сме придобиване на Система за определяне на групираността на боя със стрелково оръжие, която е с лазерна мрежа. Почти е привършила предварителната дейност по тази поръчка като определяне на изпълнител и очакваме всеки момент да подпишем договор.

– Какви са придобивките в битовата сфера?

– На първо място се опитваме да създадем безопасни условия на труд и боравене с оръжията и боеприпасите. Сега приключихме с оценката на риска, която се извършва периодично през три години. В спуснатите наредби стойностите са много високи, има специални параграфи, които са определени за нашите работници, оценени както от МО, така и от Инспекцията по труда. Имаме средства за колективна защита, като се стремим да осигуряваме и всички необходими лични такива средства. Купихме бронежилетки, които дават възможност при рисковите операции персоналът да бъде в известна степен защитен. Стремим се да спазваме изискванията за енергийна ефективност, в щаба на ЦАТИП навсякъде е подменена дограмата с PVC, като постепенно се заменя и в помещенията за персонала. С помощта на МО реконструирахме и модернизирахме бившата отоплителна централа, като се подмениха котлите с нови, модерни, с висок КПД, които имат възможност да работят с природен газ.

– Дейността на ЦАТИП и военните полигони по принцип е пожароопасна. Какво правите в тази посока?

– Почти ежедневно имаме запалвания на площадките за попадения, но ние ги поддържаме в безопасен вид с противопожарни полоси. Имаме пет пожарни автомобила, а тази година придобихме автомобил с висока проходимост, специализиран за гасене на горски пожари.

– Знаем, че дейността на полигон „Змейово“ беше обект на протести от страна на местното население в близкото минало. Вярно, това беше преди доста години, но каква е ситуацията днес?

– Повечето производители на въоръжение и боеприпаси си имат собствени полигони, на които могат да ги изпитват. Но специално ЦАТИП е проектиран така, че с неговата дължина от 30 км и 3,5 км в широчина позволява да се изпитват всякакви видове боеприпаси. Нито една частна фирма не може да си позволи това. Имаме необходимата инфраструктура, пътища, 14 вишки, от които може да се наблюдава по цялата дължина на директорията, когато е необходимо. С други думи, твърде скъпо съоръжение. Лично моето мнение е, че наличието на този полигон е равностойно на една държава да граничи с море. Надявам се, че за нашата военна промишленост този полигон дава възможност да се изпитват и нови и произвеждани изделия. Колкото до протестите, през 2010 г. до 2013 г. наистина беше настанала истерия в Стара Загора и околните населени места заради това, че полигонът е замърсител на въздуха в региона. Тогава аз не съм бил началник на ЦАТИП „Змейово“, но МО реагира адекватно на ситуацията, като със заповед бяха указани мерки за осъществяване на прозрачност на дейността на полигона и даване на актуална информация на населението. Имаме апаратура за замерване на качеството на атмосферния въздух, която е абсолютно идентична с тези, които се използват в Агенцията по околна среда и водите. Тази мобилна станция е разположена на централната огнева позиция и е свързана със сайта на полигона, така че всеки да може в реално време да провери показанията ѝ и да ги сравни с тези назад във времето.

– Тоест, ситуацията сега е спокойна, така ли да разбираме?

– Ние поддържаме постоянна връзка с кметовете на населени места, поместваме ежеседмичен бюлетин на страницата на ЦАТИП, така че всеки заинтересован да може да провери във всеки един ден какви изпитания се извършват. Имаме включени онлайн камери от централната огнева позиция, чиито кадри се обновяват на всеки две секунди. За изпълнението на поставените от МО задачи и изискванията на външните контрагенти ръководството на полигона се стреми да поддържа наличните измервателни апаратури и да придобива нови, отговарящи на изискванията на стандартите на НАТО за поддържане на качеството на изпитванията безопасни условия на труд и опазване на околната среда в съответствие с изискванията на ISO 9001, ISO 45001 и ISO 14 001.

– Не бихме били честни към нашите читатели, ако не засегнем и темата за усложнената международна обстановка и военните действия в Украйна. Промени ли се с нещо в дейността на полигона от началото им?

–       Изпитанията от външни възложители се увеличиха към този момент, но това може да се свърже и с края на епидемичната обстановка. Украинци тук не са идвали, така че не можем да правим паралели в това отношение пряко с войната. Подновиха се търговските контакти, възможността да се пътува по света след пандемията. И тъй като боеприпасите и оръжието са чувствителна продукция, никой не иска да купува нещо като котка в чувал, иска да се убеди на място, че продукцията е годна и при нас тя може да се провери. Бих искал само да отбележа, че в началото на декември т. г. предстои да се организира демонстрация на бойни бронирани машини основно на белгийската отбранителна компания John Cockerill Defense, която е производител на куполи за такива бронирани машини – в случая, произведени от американската General Dynamics. Поканени са както представители на МО от България, така и представители на военните министерства от някои съседни страни. Надяваме се, че ще можем да удовлетворим изискванията на възложителите да демонстрират максималните възможности и качества на своите изделия, за да се осъществи един мотивиран избор.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Светлозар Стоянов

Най-ново

Единична публикация

Избрани