Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Президентът Румен Радев в Молдова: С общи усилия и солидарност можем да преборим кризите

[post-views]
Президентът Румен Радев в Молдова: С общи усилия и солидарност можем да преборим кризите

Продължава официалното посещение на президента Румен Радев в Молдова. Страните ни са изправени пред сериозни изпитания не само за сигурността, но и за икономиките и социалните си системи, заяви в Кишинев държавният глава и подчерта, че можем да им противостоим успешно само ако сме солидарни и работим заедно.

Президентите Румен Радев и Мая Санду се срещнаха на „четири очи“ в Президентския дворец в Кишинев и водиха пленарните разговори на официалните делегации на България и Молдова. В тяхно присъствие беше подписан договор за достъп и транспорт на природен газ между газопреносните оператори на двете страни чрез газопреносната система на „Булгартрансгаз“.

Протягаме ръка към Молдова и нейния народ в трудната ситуация на прекъснати вериги на доставки и повишени цени на енергоносителите, както и на растяща инфлация, заяви Радев и допълни, че това е проява на солидарност и общ подход към кризите. Заради войната в Украйна страната изпитва най-тежката енергийна криза от обявяването на независимостта си, подчерта Мая Санду и допълни че достъпът до алтернативни енергийни източници ще даде на народа ѝ устойчивост и сигурност в лицето на кризата.

Държавните глави коментираха още европейската перспектива пред Молдова и как България може да сътрудничи в процеса на интеграция. Непосредствено на дневен ред стои възможността за задействане на механизма за макрофинансова помощ от страна на ЕС.

Двамата президенти отбелязаха 30-ата годишнина от установяването на дипломатическите отношения между София и Кишинев, основани на вековни духовни и културни връзки между двата народа.

Официалната визита на държавния глава продължи с посещение на Тараклия за честванията на Деня на бесарабските българи – 29 октомври. Страната ни високо цени усилията за съхраняване на националната, културната и езикова идентичност на българите в Молдова, увери Румен Радев. По официални данни българската общност там наброява 50 хиляди души и е шестата по численост етническа група в страната.

Най-ново

Единична публикация

Избрани