Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ЕС е замразил руски активи за около 17 млрд. евро от началото на инвазията в Украйна

[post-views]
ЕС започва одит на предоставената на Украйна помощ в областта на сигурността и отбраната

От началото на руската инвазия в Украйна Европейският съюз е замразил руски активи на стойност около 17 милиарда евро. Това обяви в интервю европейският комисар по правосъдието Дидие Рейндерс. На фронта в Украйна – продължава битката за Херсон.

„Досега активите на 90 души са замразени, повече от 17 милиарда евро в седем държави-членки, включително 2,2 милиарда евро в Германия“, каза еврокомисар Дидие Рейндерс в интервю за германската медийна група „Функе“.

Украински официални лица, цитирани от вестник „Гардиън“ призовават блокираните активи да бъдат използвани за възстановяване на страната им след войната.

„Ако това са престъпни пари, конфискувани от ЕС, е възможно те да бъдат прехвърлени към компенсационен фонд за Украйна“, каза Рейндерс в интервюто, като допълни, че въпросната сума далеч няма да е достатъчна за финансиране на възстановяването на страната.

Продължават взаимните обвинения между Москва и Киев и военната активност в ключовата Херсонска облсаст.

Руски официални лица съобщиха, че евакуацията на цивилните от града е завършена. Според техните данни най-малко 70 хил. души са изведени от Херсон. „Подготвяме Херсон за отбрана“, каза командирът на милицията на т.нар. Донецка народна република Александър Ходаковски.

Киев определи евакуацията като „принудителни депортации“.

Операцията по освобождаването на Херсон ще продължи до края на ноември, прогнозира началникът на Главното разузнавателно управление на украинското министерството на отбраната Кирил Буданов.

Според него най-обучените и боеспособни руски подразделения сега са в Херсон. А в традиционното си видеообръщение украйниският президент Володимир Зеленски заяви, че руските сили в Херсон масово крадат медицинско оборудване и линейки в опит да направят района необитаем и да превърнат областта в ничия земя.

Според Зеленски руснаците оказват натиск върху лекарите, които все още са останали да се преместят на територията на Русия.

Източник: bnr.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани