Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Инфлацията в еврозоната бележи рекорди заради покачването на цените на електроенергията

[post-views]
Инфлацията в еврозоната достигна рекордните 8,9% през юли

Инфлацията в Еврозоната ще достигне рекордните 10,7% за месец октомври. Това показват предварителните анализи на Европейската статистическа агенция Евростат. Ако през ноември данните бъдат потвърдени, това означава, че за първи път в историята си съюзът ще отчете стойности над психологическата граница от 10%.

Ръстът на инфлацията е обусловен от покачването на цените на електроенергията, които през октомври ще отбележат скок от близо 42% спрямо същия месец на миналата година. При храните, алкохола и цигарите увеличенито е малко над 13 на сто за година.

През септември отчетената инфлация в Еврозоната беше 9,9%. Най-тежко засегнати остават Балтийските държави, където годишният ръст на инфлацията се задържа над 20%. Лидер в тази антикласация е Естония с 22,4 на сто. Причината за това е тясната зависимост от движенията на енергийните пазари. Цената на природния газ за домакинствата в Естония се е покачила със 154% през първата половина на тази година, спрямо същия период на миналата. За България увеличението е 108 на сто, а цената на електроенергията за домакинствата в страната ни е скочила с близо 7%. Франция остава най-малко засегната от кризата.

Европейската централна банка, която трябва да държи инфлацията в рамките на 2%, още през лятото започна да вдига лихвените проценти в опит да овладее увеличението на цените. Инфлацията ще остане висока, посочват от Банката и уточняват, че икономиката на Еврозоната се забавя значително през последните месеци и ще отслабне допълнително в началото на следващата година.

От Международния валутен фонд предупредиха, че поне половината от страните в Еврозоната ще изпаднат в рецесия през следващите месеци. Ударът върху Европа е изключително тежък и загубите за хората са драматични, като очакванията са, че догодина дори Германия ще отбележи отрицателен ръст.

Намираме се в първата наистина глобална енергийна криза, с невиждана дълбочина и сложност, посочват от Международната агенция по енергетика и предупреждават, че тази зима може и да минем без сериозни щети, „ако тя е по-топла и кратка“, но следващият отоплитен сезон ще е изключително тежък.

Най-ново

Единична публикация

Избрани