Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

На публичен съд отиват 2 000 души, задържани при протестите в Иран

[post-views]
Президентът на Иран обеща разследване за смъртта на млада жена след арест

Две хиляди души, задържани по време на антиправителствените протести в Иран ще бъдат изправени пред публичен съд, заявиха властите в Техеран. Делата ще се гледат в края на седмицата, като поне половината от тях ще се състоят в столицата.

Срещу част от тези 2 хиляди души са повдигнати обвинения, които предполагат смъртна присъда. С последните новини от Иран, нараства загрижеността на международната общност за начина, по който се потушват протестите в страната.

Амнести Интернешънъл определи случващото се като „брутални репресии“, след като през последния уикенд органите на реда за пореден път използваха сълзотворни газове срещу демонстрантите. Данните на организацията сочат, че от началото на протестите срещу режима на аятоласите преди близо 2 месеца са убити над 280 души, а повече от 14 хиляди са задържани.

По-рано официалните власти на Ислямската република обявиха, че налагат санкции на 14 американски физически и юридически лица, сред които ЦРУ и командващият американските въоръжени сили в Близкия Изток – генерал Майкъл Курила. Те, според Техран, са насърчавали насилието по време на протестите в страната и са спомогнали за организирането на терористични прояви.

Най-ново

Единична публикация

Избрани