Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Швеция ще достигне заложената цел от 2 процента от БВП за отбраната през 2026 г., две години предсрочно

[post-views]
Швеция ще достигне заложената цел от 2 процента от БВП за отбраната през 2026 г., две години предсрочно

Покачването на цените и евтината крона ще доведат до това, че Швеция ще достигне целта на НАТО за отделяне на 2 процента от брутния вътрешен продукт за отбрана през 2026 г., две години предсрочно, съобщи началникът на шведските въоръжени сили ген. Микаел Бюден, цитиран от Ройтерс.

„Намираме се в много тежка среда на сигурност“, каза Бюден на пресконференция, дадена от него, след като представи на правителството препоръки за отбранителните разходи.

Той посочи, че Швеция ще увеличи военните си способности по суша, вода и въздух, но и по отношение на автономните системи като дроновете, и ще засили военното си присъствие на стратегическия остров Готланд. Предвижда се и до 2035 г. числеността на въоръжените ѝ сили да се увеличи почти двойно – от 24 000 сега на 50 000 военнослужещи.

Нарастването на цените на военната техника, увеличението на лихвите и евтината шведска крона правят покупките на военно оборудване от чужбина още по-скъпи, което от своя страна означава, че Швеция ще достигне предсрочно целта за отделяне на 2 на от БВП за отбрана, посочи Бюден.

Той допълни, че е препоръчал на правителството да не поставя никакви червени линии, преди Швеция да се е присъединила официално към НАТО, както по отношение на разполагането на нейна земя на бази на алианса, така и по отношение на разполагането в Швеция на ядрени оръжия.

„Да се изразяват резерви на толкова ранен етап, преди още да сме се присъединили, означава да създаваме напрежение и блокажи, а ние искаме да избегнем това“, каза Бюден.

През лятото Швеция и Финландия кандидатстваха за членство в НАТО като пряка последица от руската инвазия в Украйна. Присъединяването на двете скандинавски страни досега са одобрили 28 от общо 30-те членки на алианса.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани