Информационен център на Министерство на oтбраната

Ивелина Илиева спечели бронз на турнира Гранд шлем по джудо в Баку, българката заслужи първо отличие в кариерата си в престижната верига

Ивелина Илиева спечели бронз на турнира Гранд шлем по джудо в Баку, българката заслужи първо отличие в кариерата си в престижната верига

Българката Ивелина Илиева спечели бронз в категория до 57 килограма на турнира Гранд шлем по джудо в Баку (Азербайджан) и взе първо отличие в кариерата си престижната верига.

Европейската вицешампионка от Казан 2016 Илиева надделя в решаващия мач за медала над британката Леле Неърн с “ипон” в 1:29 минута на продължението.

31-годишната българка започна надпреварата с “ипон” срещу Сукурьон Аминова (Узбекистан), но на четвъртфиналите загуби също с “ипон” от опитната 4-кратна европейска шампионка и 4-кратна световна вицешампионка Телма Монтейро (Португалия). На репешажите българката се справи Исаскун Байерстерос Фернандес (Испания) с “ипон”, а в последствие победи и Неърн, за да заслужи място на подиума.

Другата българка в турнира – Габриела Димитрова, също се представи силно и записа най-добър личен резултат във веригата Гранд шлем.  

21-годишната Габриела Димитрова завърши на пето място, след като загуби мача с бронза в категория до 52 килограма от олимпийската вицешампионка от Рио 2016 и двукратна европейска шампионка Одете Джуфрида (Италия) с “ипон” в 4:36 минута на продължението.

Преди това тя стартира с успех с “ипон” над Хаса Алмелайки (Саудитска Арабия), а след това се справи с “вадзари” и с унгарката Река Пуп. На четвъртфиналите българката загуби с “ипон” след продължение от трикратната азиатска шампионка при девойките Сита Кадамбоева (Узбекистан), която в последствие стигна до бронза, а в първия кръг на репешажите Димитрова спечели с “ипон” срещу Айдар Валиева (Узбекистан). В крайна сметка не успя да се пребори за място на подиума срещу Джуфрида.

Единственият представител на страната при мъжете Янислав Герчев отпадна на осминафиналите в категория до 66 килограма. Европейският вицешампион Герчев претърпя поражение с “вадзари” от защитаващия титлата си в турнира от миналия сезон и световен вицешампион от Будапеща 2017 Орхан Сафаров (Азербайджан), който този път се окочи с бронза. Преди това българинът започна с победа с “вадзари” срещу Амит Бобович (Израел).

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Архив

Scroll to Top