Информационен център на Министерство на oтбраната

Испания затвори част от въздушното си пространство заради риск да паднат части от китайска ракета

Китай разработва седемместен космически кораб от ново поколение

Испания затвори част от въздушното си пространство заради опасността на нейна територия на паднат части от китайската ракета Long March CZ5B, която бе изстреляна в понеделник. Нейната цел бе да превози последния модул на китайската космическа станция, която в момента се изгражда.

Преди да стане ясно, че останките от ракетата са паднали в южната част на Тихия океан, което предизвика редица международни критики към Китай, Испания затвори въздушното си пространство над Каталуния. Самолетите бяха пренасочени по други маршрути, за да избегнат директен сблъсък с близо 20-тонната маса.

Минути по-рано предупреждението към испанските власти дойде от Службата за космическо наблюдение и проследяване на Европейския съюз, от където ги уведомиха, че е възможно два пъти части от космическия обект да преминат през Иберийския полуостров. Приблизителната траектория е трябвало да бъде навлизане между Галисия и Португалия и излизане през Барселона, което доведе до спешната реакция на властите за затварянето на въздушното пространство.

Това е третият път в рамките на две години, при който китайските космически власти провеждат подобни маневри, което доведе до критики от страна на НАСА относно трудността да се проследи точното местоположение и степента на въздействието на отломките.

Китай от своя страна омаловажи тревогата, а от външното им министерство заявиха, че “вероятността останките да причинят щети на авиационните и наземните дейности е изключително ниска”, тъй като този тип ракети използват специална технология, проектирана така, че по-голямата част от компонентите да бъдат унищожени при повторно навлизане в атмосферата. Въпреки това летищата Барселона-Ел Прат, Реус и Тарагона, както и тези на Балеарските острови, Арагон и Навара прекъснаха дейността си за час, поради възможните рискове от сблъсък. Около 300 от редовните полети регистрираха закъснение, но до отмяна не се стигна.

Източник: bnr.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Архив

Scroll to Top