Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Ивелина Илиева и Габриела Димитрова стигнаха до битка за бронза в Баку

[post-views]
Ивелина Илиева и Габриела Димитрова стигнаха до битка за бронза в Баку

Ивелина Илиева и Габриела Димитрова стигнаха до битка за бронза на турнира от Големия шлем в Баку (Азербайджан).

При 57-килограмовите Илиева стартира с ипон срещу Шукуржон Аминова (Удзбекистан), но на четвърфиналите загуби с две вадзарита от двукратната олимпийска медалистка Телма Монтиеро (Португалия).

В репешажите състезателката на „Шун джудо“, която се върна на татамито през месец април, преодоля испанката Изаксун Бамстерос също с две вадзарита, а за отличието по-късно днес ще спори с Лил Найнре (Великобритания).

Илиева е пета на световното през 2019-а, а по-рано през годината взе титла на турнира от европейската купа в Оберварт (Австрия). Най-успешната ни джудистка бе прекратила кариера след олимпиадата в Токио 2020, но реши да се завърне на международната арена.

Силни срещи в Баку направи и Габриела Димитрова в категория до 52 кг.

Българката записа три победи до момента. На старта се наложи над Хасах Алмелашки (Саудитска Арабия), после преодоля силната унгарка Река Пуп, трета на Евро 2021 и носителка на 4 медала от турнири за Големия шлем тази година. Нашето момиче спечели срещата в продължението след златна точка.

Но на четвърфиналите състезателката на ЦСКА не успя срещу Сита Кадамбоева (Узбекистан)  – ипон. В репешажите обаче вземе нова победа – срещу азерката Айдан Валиева с две ваздарита.

Така за бронза Габриела ще излезе срещу Одете Гуфрида (Италия), сребърна и бронзова олимпийска медалистка.

До момента това е най-големият успех в кариерата на 21-годишната националка, която по-рано този сезон спечели два бронзови медала на европейски купи и стана балканска шампионка за жени.

Единственият ни представител при мъжете Янислав Герчев (66) записа победа и загуба и не успя да продължи.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Антоанета Илиева

Най-ново

Единична публикация

Избрани