Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Конфликтът в Украйна: Зеленски обвини Русия в „енергиен тероризъм“

[post-views]
Зеленски заяви, че Украйна обмисля да смени няколко висши държавни служители и то не само в армията

Президентът на Украйна Володимир Зеленски обвини Русия, че е прибегнала до „енергиен тероризъм“, заради неуспехите си на бойното поле. Повече от 4,5 милиона украинци са без електричество, заради руските ракетни атаки срещу електропреносната мрежа на страната, посочи Зеленски. В същото време назначените от Москва власти в Херсонска област, обявиха, че руските окупационни войски са пред изтегляне от град Херсон, заради настъпващата украинска офанзива.

По всичко личи, че усилията на украинската армия през последните седмици в Херсонска област много скоро могат да пожънат дългоочаквания успех- освобождаването на град Херсон-първият и единствен по-голям град превзет от руската армия от началото на инвазията.

Сигналите за това са много. Наред със свалянето на руските знамена в населени места около града, назначената от Москва управа на областта, намекна, че има голяма вероятност руските военни части много скоро да се изтеглят от западния бряг на река Днепър.

Западните военни експерти също вярват, че освобождаването на град Херсон е въпрос на време, и много скоро Москва може да претърпи поредната тежка загуба. Засега обаче подобна вероятност няма или поне според руското командване, според което въоръжените сили на страната са успели да отблъснат голям брой атаки по всички фронтове, причинявайки огромни загуби за противника.

Междувременно експертите на Международната агенция за атомна енергия опровергаха твърденията на Русия, че Украйна разработва т.нар „мръсни бомби“. След инспекция на три обекта, не са открити никакви нерегламентирани ядрени дейности, се посочва в заключителния доклад на специално създадената междуправителствена комисия.

Отвъд военните действия в Берлин външните министри на най-развитите страни в света от формата Г-7 обявиха поредната финансова помощ за Украйна, с която страната да посрещне предстоящите зимни месеци. Освен подвижни генератори, Киев ще получи водни помпи, отоплителни уреди, жилищни контейнери и санитарни съоръжения.

Припомняме, че през последните седмици руската армия провежда мащабна въздушна кампанията срещу ключовата енергийна инфраструктура на Украйна, при която е унищожена близо 40 процента от електропреносната мрежа на страната.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани