Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Междинните избори в САЩ: Байдън отново се впуска в кампания, а републиканците не отстъпват

[post-views]
Байдън и Тръмп с равна подкрепа в началото на изборната година в САЩ, сочи социологическо проучване

Джо Байдън продължи вчера предизборната кампания, целяща Конгресът на САЩ да не премине след пет дни в ръцете на неговите противници – републиканците, отправящи с нови сили нападки срещу политиката му, по-конкретно за цената на живота и сигурността.

Президентът демократ замина за Ню Мексико и Калифорния – западни щати, където победата на неговата Демократическа партия може да се смята за даденост. След това той ще посети Пенсилвания на североизток – един оспорван щат, а после Чикаго – друга крепост на демократите.

Неговият предшественик Доналд Тръмп се отправи вчера към Айова – селски щат в Средния Запад, който, точно обратното, все повече симпатизира на републиканците.

Преди вота на 8 ноември, който може да му върже ръцете в политически план до края на неговия мандат, Джо Байдън изпраща двойно послание – представя се като закрилник на народните класи и като гарант на демокрацията.

В един от държавните университети в Ню Мексико той смята да се похвали с решението си частично да опрости заемите за образование, сключени от милиони американци и американки.

Джо Байдън ще опише „печалните последици за американската средна класа, ако републиканците осъществят своя план да лишат милиони хора от облекчаване на дълговете и същевременно да подарят 30 000 милиарда долара на фармацевтичните гиганти, мултинационалните компании и свръхбогатите“, посочи Белият дом, обобщавайки от своя гледна точка икономическите проекти на консерваторите.

В сряда вечерта 79-годишният демократ произнесе мрачна реч за защитата на демокрацията в рамките на кампанията за предстоящите избори, които може не само да променят облика на Конгреса, но и да поставят на власт губернатори и местни управници, споделящи изцяло идеите на Доналд Тръмп.

„Хаос“

Байдън заяви, че като отричат резултата от последните президентски избори и заплашват да оспорят резултатите от междинните, има риск най-радикалните републиканци да потопят в „хаос“ първата световна сила.

В малкия щат Роуд Айлънд примерно последният предизборен клип на демократите показва кадри от щурма на Капитолия, предприет от привърженици на Тръмп на 6 януари 2021 г., за да внуши опасения от победа на републиканците.

Остава да разберем накъде бие този дискурс и усилията, полагани в последния момент от фигури като Барак Обама, при положение че проучванията на общественото мнение напоследък клонят в полза на републиканците.

Консерваторите, на които социолозите вече предсказваха победа в Камарата на представителите, чийто състав ще бъде обновен изцяло на междинните избори, бленуват сега да завоюват и Сената. На изборите ще се гласува за една трета от местата в горната камара на Конгреса.

Съответно през последните дни Републиканската партия напрегна сили, за да втълпи посланието си за скъпотията и увеличаването на престъпността, хвърляйки отговорността и за двата проблема върху Джо Байдън.

Консерваторите пък от своя страна приглушиха леко своето послание, насочено срещу абортите, докато демократите, напротив, обещават да бранят възможността за доброволно прекъсване на бременността, премахната в много щати след решение на Върховния съд.

Освен огромния залог на междинните избори сами по себе си, те донякъде са и косвен сблъсък между Доналд Тръмп и Джо Байдън – повторение на надпреварата им от 2020 г. и може би загрявка преди битката за президентския пост през 2024 г.

Настоящият президент на САЩ засега казва, че смята да се кандидатира, но тази перспектива едва ли очарова всички демократи заради възрастта му (той скоро навършва 80 години) и неговата непопулярност. Евентуално тежко поражение на междинните избори би направило този сценарий още по-малко вероятен.

Колкото до Доналд Тръмп, той избра в сряда да посети Айова – щат, който всъщност не е стратегически за междинните избори, но има твърде специално значение за президентските. Защото именно в Айова по традиция стартира кампанията за номиниране на кандидатите, които ще се борят за Белия дом.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани