Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Полковник Васил Енчев: С клетка за отговор на ниво дивизионен щаб участваме в Loyal Leda 22

[post-views]

Полковник Васил Енчев: С клетка за отговор на ниво дивизионен щаб участваме в Loyal Leda 22
Полковник Васил Енчев

Изпълнителната фаза на учението е от 30 ноември до 9 декември, казва заместник-началникът на щаба по операциите на СВ

– Г-н полковник, едва завърши учението „Балкан-22”, а Сухопътните войски (СВ) вече се подготвят за друга значима проява, този път в международен мащаб – учението Loyal Leda 22 в Полша. Какво ще представлява то?

– Както и предходните години, 2022-ра също е наситена с много интензитет и динамика на учения и подготовки, като националните се редуват с тези с международно участие. След успешното приключване на учението „Балкан-22” ние от Командването на СВ (КСВ) и Втора механизирана бригада имаме само няколко седмици да се настроим към следващото голямо предизвикателство, а именно – нашето участие в учението Loyal Leda 22. Двете учения са взаимно свързани, защото СВ в учението „Балкан-22” бе в ролята на командване на сухопътен компонент, докато в Loyal Leda 22 сме в ролята на дивизионен щаб. Компютърно-подпомаганото командно-щабно учение (КЩУ) Loyal Leda 22 е планирано и ще се проведе под общото ръководство на Сухопътното командване на НАТО в Измир, Турция. Основната цел е сертифицирането на Корпуса за бързо реагиране в Турция по критериите, които са заложени в стандартите на Съюзното командване по операциите на НАТО като щаб на ниво корпус. По време на учението ще бъде сертифицирана и Многонационалната дивизия „Югоизток”. В Loyal Leda 22 ще участват и други щабове от структурата на силите на НАТО и от командната структура на Алианса.

– Какво ще е българското участие в учението?

– КСВ ще участва с клетка за отговор на ниво дивизионен щаб, клетка за отговор на ниво бригада, формирана от щаба на Втора механизирана бригада, оператори на симулационна система от НВУК „Чаралица” от СКС и офицери от Командването за логистична поддръжка в ролята на национален поддържащ елемент. Ние от КСВ, като клетка за отговор на ниво дивизионен щаб е необходимо да притежаваме експертиза и в други функционални области, затова в помощ на нашата клетка за отговор ще бъде привлечен офицер от Командването на ВВС за осигуряването на необходимата ни експертиза в този домейн при планиране и водене на операцията. За целите на учението, клетката за отговор на ниво дивизионен щаб ще бъде под командването на Многонационалния корпус „Югоизток”, докато клетката за отговор на ниво бригада ще бъде под оперативното командване на Многонационалната дивизия „Югоизток”.

– За кога е насрочено учението?

– Изпълнителната фаза на учението е от 30 ноември до 9 декември, като преди това ще има и предварителен етап, свързан преди всичко с конфигуриране на комуникациите и провеждане на подготовка с целия апарат за ръководство и контрол на учението. Групата за ръководство и контрол, в това число и българските представители, ще участва в учението от Съвместния тренировъчен център на НАТО в Бидгошч, Полша. Останалите участници ще действат от пунктовете си за постоянна дислокация, съответно в Румъния, Турция и други локации.

– Какви са ползите от учението за българските СВ?

– Включването ни в такова мащабно учение на НАТО ще допринесе за повишаване на оперативната съвместимост на участващите щабове, в случая – КСВ и щаба на Втора механизирана бригада, като започнем от използването на английски език в целия процес на планиране и провеждане на учението, преминем през използването на стандартни оперативни процедури и инструкции, нивото на взаимодействие, което ще бъде постигнато с останалите щабове по различните функционални области, спуснатия боен ритъм, по който тези щабове трябва да водят операцията, изготвянето на доклади и донесения. Всичко това ще бъде извършено по стандартите на НАТО. Ще се повиши индивидуалната подготовка и експертиза на участващите офицери по използването на различни софтуерни продукти и инструменти в помощ на планирането и воденето на операцията. Участието на КСВ ще допринесе за изграждането на необходимия капацитет и придобиването на опит за командване и управление на ниво дивизионен щаб, каквото в случая ние нямаме. Не на последно място, учението ще даде голямо самочувствие на участниците, защото показаното от тях до момента по отношение на планирането, а в последствие – когато започне и самото учение – по водене на операцията, ги нарежда рамо до рамо с техните партньори от страните-членки на НАТО по отношение на знания и умения.

– Споменахме „Балкан-22”, каква е оценката Ви за него?

– Учението „Балкан-22” получи много високи оценки от командването на СВ в лицето на командира на СВ генерал-майор Михаил Попов като офицер, планиращ учението и заместник-командира на СВ бригаден генерал Николай Караиванов като офицер, провеждащ учението. Ще си позволя да цитирам и началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов, който по време на заключителния етап на учението каза, че с действията си СВ вдъхват увереност и в тази сложна обстановка са на мястото си и са способни да реагират. В качеството си на директор на учението не мога да не отбележа своята удовлетвореност, че показаното по време на учението, преминавайки през всички етапи – като се започне от подготовката и приключвайки с двете тактически учения с бойни стрелби – съответно на Учебен център „Сливница” и на Учебен полигон „Корен” е на високо ниво. „Балкан-22” отбеляза, бих казал, една кулминационна точка в подготовката на СВ за последните години и във възприетия модел за провеждане по едно голямо, значимо учение на година. Всъщност „Балкан-22” беше кулминацията на този модел. Не мога да не отбележа и факта, че по време на тактическо учение с бойни стрелби за първи път бяха използвани модернизирани танкове Т-72 на „Сливница”.

– Какви основни прояви по подготовката предстоят за СВ догодина?

– През 2023 г. ще продължи тенденцията за динамичност и висока степен на ангажираност, както на щабовете, така и на формированията, по отношение на подготовката в национален и коалиционен формат. Бих откроил няколко основни прояви. Първата е участието на формирования от СВ в серията съвместни подготовки и учения под общото название „Балкан-23”, които ще се проведат в рамките на международното учение Defender-23 през месеците май и юни. Тогава СВ реално ще проведат две тактически учения с бойни стрелби на ниво батальон на полигоните „Корен” и „Ново село”. За тези учения вече има заявено участие на нашите партньори от страни-членки на НАТО. През септември пък ще се състои националното двустепенно КЩУ „Щит-23”. Непосредствено след него командването на СВ ще участва в най-голямото за годината компютърно-подпомагано КЩУ на НАТО STEАDFAST JUPITER 23. През 2023 г. са планирани и редица други учения и подготовки. В КСВ се стремим да запазим тенденцията в ученията на маневрените формирования да бъдат привличани възможно по-голям брой участници от родовете войски с цел постигане на определената степен на взаимодействие при планирането и воденето на тактическите действия.

„Направи си сам” като начин на релаксация

Да, имам хоби – много обичам проектите „Направи си сам”, за мен това е начин за релаксация, споделя полковник Енчев. „Купувам инструменти непрекъснато. От някои имам по два и по три. Понякога водим спор с моето женско съсловие вкъщи – съпругата ми и двете ни дъщери, за това купуване на инструменти. Но идва момент, когато нещо трябва да бъде ремонтирано и аз имам правилния инструмент. И им казвам: ето, видяхте ли за какво го имам – свършихме работа”, обяснява с усмивка полковникът. Освен да майстори какво ли не по почина „Направи си сам”, както и да чете научно-техническа литература, е фен и на тениса на маса. Но за хобитата не му остава много време.

Роден е в Пловдив. През 1992 г. завършва ВВУАПВО „П. Волов” в Шумен като офицер по артилерийско инструментално разузнаване, геодезия, фотограметрия, картография. Службата си започва в артилерийския полк в Асеновград.

Звършва ВА „Г. С. Раковски” през 2003 г. Преминава през различни длъжности в Командване на оперативните сили, щаба на СВ, КСВ, Корпуса за бързо развръщане в Гърция. Бил е заместник-началник щаб по операциите в Многонационална дивизия „Югоизток” в Румъния за три години, преди да бъде назначен отново в КСВ като заместник-началник щаб и в последствие – като заместник-началник щаб по операциите.

„Имам принцип: една задача или се прави както трябва, или по-добре да не я започвам. Когато служих в корпуса в Гърция, заместник-началник щабът, испански бригаден генерал, казваше, че един план, направен навреме е по-добър от най-добрия план. Така че се старая нещата да се случват както трябва – качествено и в срок”, обобщава полковник Енчев.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Избрани