Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Учение край Кипър провери готовността за действия при извънредни ситуации в газови находища

[post-views]
Учение край Кипър провери готовността за действия при извънредни ситуации в газови находища

Многонационална операция с военни и граждански сили провери готовността на Кипър и партньорите му за действия при извънредни ситуации, свързани с газовите находища, както и за осигуряването на безопасно Източно Средиземноморие. Проведеното в четвъртък учение NEMESIS 2022 обхвана 9 от 13-те лицензирани от Кипър блока в офшорната му зона.

Бойни кораби, фрегати, хеликоптери и самолети, както и екипи за специални операции от осем държави – САЩ, Великобритания, Франция, Италия, Египет, Израел, Гърция и Кипър, участваха в многонационалното учение.

Заедно с тях в изключителната икономическа зона на Кипър в Средиземно море бяха представители на над 20 държавни организации от страната-домакин, европейски агенции и частни енергийни компании.

Тазгодишното, девето по ред, учение постави специален акцент върху защитата на морските зони с газови интереси.

Според сценариите участниците трябваше да се справят с терористична атака върху платформа за добив на въглеводороди, да спасят работниците и да транспортират по въздуха ранените, както и да овладеят замърсяване в морето.

Многонационалното учение е част от подготовката на всички държавни служби в Кипър за изпълнението на енергийната програма на страната, каза министърът на отбраната Хараламбос Петридис.

Той подчерта и че демонстрираното ефективно сътрудничество между страните-партньори е много важно за укрепването на стабилността на Източното Средиземноморие.

Източник: bnr.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани