Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Сеул вдигна изтребители по тревога заради засилена активност на севернокорейската авиация

[post-views]
Южна Корея и Саудитска Арабия подписаха споразумение за сътрудничество в отбранителната сфера

Ситуацията на Корейския полуостров остава нажежена до червено. Южна Корея вдигна по тревога десетки изтребители. Мярката е в отговор на засечени по-рано от Сеул прелитания на севернокорейски военни самолети в близост до границата между двете държави.

Активността на севернокорейската бойна авиация е продължила около четири часа в няколко зони по източната и западната част на границата между двете Кореи. До сблъсъци не се е стигнало, тъй като никой от самолетите не е пресякъл демаркационната линия и не е навлязъл в южнкорейското въздушно пространство.

„Засякохме около 180 бойни самолета, мобилизирани от страна на Пхенян и в отговор вдигнахме 80 машини, сред които и стелт изтребители F-35A“, съобщиха от Обединения комитет на началник-щабовете на Южна Корея. От там допълниха, че самолетите, участващи в съвместното военновъздушно учение със САЩ също са в постоянна бойна готовност.

По-рано беше съобщено и че Северна Корея е изстреляла нови 80 артилерийски снаряда по морската граница с Юга.

Припомняме, че съвместните учения на Сеул и Вашингтон започнаха в понеделник и трябваше вече да са приключили, но съюзниците решиха да ги удължат до събота с оглед засилената военна активност на Пхенян.

Най-ново

Единична публикация

Избрани