Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Парламентът решава за изтребителите днес

[post-views]
Брой 44 (2022)

Комисията по отбрана одобри проекта за вторите осем Ф-16

С 12 гласа „за“, 2 „против“ и един „въздържал се“ Комисията по отбрана подкрепи внесения от служебното правителство Проект за инвестиционен разход „Придобиване на нов тип боен самолет“ – втори етап. Очаква се днес Народното събрание да гласува решението и да даде път на вторите осем изтребителя Ф-16 Блок 70 от САЩ до авиобаза „Граф Игнатиево“ в България. Ако съдим от гласуването в комисията в пленарна зала може да се прогнозира подкрепа от парламентарните групи на ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната”, ДПС, „Демократична България” и „Български възход”.

Проектът беше представен от министъра на отбраната Димитър Стоянов. Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов изрази пълна подкрепа, като подчерта, че това е важен проект за придобиване на нови способности от Българската армия.

След решението на парламента предстои подписването на договорите и последващата им ратификация от народните представители. Срокът е 15 декември, след което, както за пореден път потвърди министърът, цената може да се окаже доста по-висока. С втория договор, освен самолетите, ще придобием и въоръжение „въздух-земя” и „въздух-въздух”. За разлика от първия договор, в който е включено само въоръжение „въздух-въздух” и то не за всички самолети. С втория се придобиват и тези способности. Така министърът отговори и на въпроса от депутати, че цената на втория договор изглежда по-висока, а в същност е съпоставима с първия.

Правителството вече одобри проектите на два международни договора. Единият е „Придобиване на осем нови самолета Ф-16 Блок 70, боеприпаси, средства за обучение, средства за поддръжка, резервни части, първоначална поддръжка и обучение за Българските Военновъздушни сили“ на стойност 1 милиард 292 милиона 740 хиляди 102 долара. Другият е за „Многофункционална система за разпределение на информация – Съвместна тактическа радиосистема (MIDS JTRS) и свързана с нея поддръжка и оборудване“ на стойност 3 милиона 672 хиляди 083 долара. Има още един. Той е за придобиване на авиационни управляеми ракети и свързани с тях материали и услуги на обща стойност 24 милиона 357 хиляди 633 долара. Той ще се финансира изцяло от правителството на САЩ. Така сметката за реализацията на проекта излиза на 1 296 412 185,00 щатски долара (2 540 967 882,60 лв.) без ДДС.

Плащанията са разпределени за десет години напред. За 2022 г., например, сумата е 16 млн. долара, за 2023 г. – 21 млн. долара, за 2024 г. – 44 млн. долара  и за 2025 г. – 70 млн. долара. Голямото плащане е през 2026 г. – 768 млн. долара, за да стигне до 670 хил. долара през 2031 г. За тези пари се предвижда доставката на вторите 8 броя Ф-16 Блок 70 да се извърши през 2027 г.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Спирдон Спирдонов

Най-ново

Единична публикация

Избрани