Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Флотски офицер развива водолазната медицина

[post-views]
Флотски офицер развива водолазната медицина
Полковник проф. д-р Никола Шопов (вдясно) не пропуска възможност да поддържа формата си и като водолаз
Фото Иван Савов

В големия салон на Адмиралтейството командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов връчи плакет и поздрави полковник проф. д-р Никола Шопов, д.м., по случай неговата 60-та годишнина. Контраадмирал Михайлов изрази благодарността на военните моряци към приносите на полковник проф. Шопов за развитието на морската медицина у нас и особено за постиженията му в областта на медицинското осигуряване на водолазната дейност. Специално бе подчертано активното му участие в работните екипи на три проекта като научен ръководител на научно-експерименталната им част.
Със заповед на министъра на отбраната той е назначен като експерт/специалист по водолазна медицина в работния екип на проекта „Повишаване на способностите на ВМС за подводни интервенции“. Той е участник и в международния проект, ръководен от България, „Информационна система за осигуряване на подводни интервенции“ (CUIIS) по Европейската програма за индустриално развитие в областта на отбраната (EDIDP), както и в свързания с него проект „Модулен елемент за бързо развръщане за подводни интервенции“ (DIVEPACK), който е единственият проект на България от програмата за Постоянното структурирано сътрудничество (PESCO).

Понастоящем полковник д-р Шопов е професор в катедра „Авиационна и морска медицина“ в департамента „Военномедицинска подготовка и осигуряване“ на Многопрофилната болница за активно лечение – София, във Военномедицинската академия. Неговата служба като флотски офицер започва преди 25 години, след като убедително спечелва конкурса за лекар-физиолог в Школата за подготовка на водолази във Военноморска база Варна. Неговата кандидатура се откроява сред останалите и с факта, че самият той е водолаз, а има и спечелени множество републикански и балкански шампионски титли по плуване.
След това е дивизионен лекар, той и лекар на аварийно-спасителен отряд в Дивизиона кораби със спомагателно назначение и в Дивизиона за подводни операции от състава на ВМС. След 2011 г. до настоящия момент изпълнява редица длъжности във Военномедицинската академия, свързани с военномедицинската експертиза и подготовка.

Командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов връчи плакет и поздрави полковник проф. д-р Никола Шопов, д.м., по случай неговата 60-та годишнина.

Полковник проф. д-р Шопов е единственият ни военен лекар, специализирал в областта на водолазната медицина. Той е член на Медицинската комисия на Международната конфедерация по подводна дейност (CMAS), на Асоциацията по подводна и хипербарна медицина в Италия (SIMSI), на Управителния съвет на Българската национална асоциация по подводна дейност, на Техническия комитет „Туристически дейности“ на Българския институт по стандартизация, на Българското сдружение по авиационна, морска и космическа медицина. Експерт е по превода и въвеждането на всички водолазни стандарти в България.

Полковник проф. Шопов има над 100 публикации, монографии, статии и други научни трудове, които са публикувани в специализирани наши и чуждестранни издания, като продължава активно да развива научна и учебно-преподавателска дейност. Научен ръководител е на докторант-флотски офицер, който разработва дисертация в областта на подводните интервенции. Научните постижения и практическите им приложения в дейността на полковник проф. Шопов бяха отличени с предметна награда „Нож за 8-мм пушка „Манлихер“ от министъра на отбраната миналата година в Деня на народните будители.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Атанас Панайотов

Най-ново

Единична публикация

Избрани