Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Цяло учение си облизва пръстите от полевите гозби на „Сливница”

[post-views]
Флотски офицер развива водолазната медицина

Отлично приготвени в полеви условия гозби получаваха на полигон „Сливница” участниците в учението на Сухопътните войски „Балкан-22”. В истински хит се превърнаха супите, но и останалите ястия бяха истински кулинарни постижения, споделиха военнослужещи. Топлата и вкусна храна, от която ти иде направо да си оближеш пръстите, буквално допринесе за успеха на учението. Заслугата е на екипа от готвачи от Трето бригадно командване в Благоевград, които дни наред изхранваха колегите си на „Сливница”.

„Какво да ви кажа, при нас всичко е работа, работа и само работа. В 4 и половина сутрин запалваме кухните, за да може да има топла вода. И започваме всичко. Приготвяме закуската. След това започваме заготовката за обяда. После – заготовката за вечерята”, казва командирът на транспортно-домакинско отделение младши сержант Ицо Йорданов, който ръководи кухненския екип. Работата на готвачите приключва към 11 и половина вечерта. На следващия ден всичко се повтаря.

Младши сержантът е от 18 години в армията. Завършил е техникум по обществено хранене в Кюстендил, а преди да дойде в строя е работил в хлебозавод. Той и екипът му осигуряват и изхранването на бригадното командване в Благоевград, където разполагат със столова и модерна кухненска техника. „Разликата е, че там има повече удобства. Но и тук, на полигона, имаме фурни, огнище, казани. Ползваме си полевите кухни ПК-330 и ПК-150. Тук сме общо 6 готвача и 10 човека, които обработват зеленчуците – измиване, белене, дробене и т. н.”, обяснява младши сержант Йорданов.

По време на учението на „Сливница” всяко подразделение ползва своя полева столова. Храната се взема от кухнята в термофорни казанчета, които преди употреба се почистват и дезинфекцират.
„Използваме българската рецептурна книжка за войските от 1974 г., като спазваме точно изискванията за продуктите и грамажа. Готвим абсолютно стандартна българска кухня. Например – пилешка и свинска кавърма, свинско по ловджийски. В поделението печем и скара, както и аламинути, яйца на очи, омлет, свински шишчета, свински и пилешки пържоли. За десерт правим крем-карамел, бисквитена торта, палачинки, нишесте, мляко с ориз”, изброява младши сержантът някои от вкусотиите, които приготвят на полигона и в столовата в Благоевград. Но по време на учението особено ценени от военнослужещите са супите – пилешка, боб чорба, леща, свинска. Майстори на тези ястия са ефрейторите Тома Дапев и Стоян Стоянов, който е от врачанското формирование на командването.

Според младши сержант Йорданов за хубавата гозба е много важно продуктите да са качествени. „Ролята на готвача е да следи за пропорциите, да прави всичко навреме, за да не се превари или прегори ястието. И главното – да готви с любов и желание”, обяснява с усмивка той.

За себе си младши сержантът не говори много, но за останалите от готварския екип е категоричен: „Абсолютно съм доволен от работата им – от последния до първия. Възхищавам им се, че дават всичко от себе си и си вършат задълженията с любов към работата и добър професионализъм”. Без тях, сам човек е за никъде, колективът прави всичко, включително и вкусното ястие, обобщава младши сержант Йорданов и се запътва към полевата кухня, защото е час за обяд и участниците в учението вече се насочват към полевите си столови в очакване на поредните вкусни гозби.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани