Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Испания ще изпрати на Украйна още две системи за противовъздушна отбрана

[post-views]
Испания отбеляза Националния си празник и Деня на въоръжените сили

Испания ще изпрати на Украйна още две системи за противовъздушна отбрана HAWK, освен вече изпратените четири ракетни установки, за да помогне на страната да се защити от руски ракети, съобщи испанското правителство, цитирано от Франс прес.

„Ще бъдат изпратени две допълнителни пускови установки, защото точно това поиска от нас НАТО, за да помогнем на Украйна“, заяви пред медиите министърката на отбраната Маргарита Роблес.

В началото на ноември испанското правителство обяви, че изпраща на Киев системи за противоракетна и противовъздушна отбрана, включително четири ракетни установки „HAWK“ и зенитна система „Aspide“.

„Испания е твърдо на страната на Украйна, защото ние разбираме, че тя упражнява законното си право на самоотбрана в качеството си на жертва на нашествие и жестока война“, подчерта Роблес.

Нейното министерство съобщи, че от следващата седмица 64 украински войници ще се обучават в Толедо как да дезактивират експлозиви и обезвреждат мини. Те ще се обучават и на прецизна стрелба.

Други 21 украински войници се обучават тази седмица в Алмерия как да работят с гаубица 105/14, а през последните дни още 19 войници са обучени за работа със системата за противовъздушна отбрана Aspide. По данни на министерството на отбраната Испания има капацитет да обучава около 400 украински войници на всеки два месеца.

Полковник Юлия Тапачок от украинския генерален щаб, която се срещна с испанската министърка на отбрана, изрази надежда, че „това обучение ще помогне на войниците ѝ не само да се бият, но и да спечелят тази война“.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани