Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Военнослужещи от СВ и ВВС гасиха горски пожари

[post-views]

Огънят обхвана масиви в областите Кърджали и Сливен

Военнослужещи и техника от Сухопътните войски (СВ) и от Военновъздушните сили (ВВС) участваха в гасенето на големите горски пожари в областите Кърджали и Сливен. Хеликоптер Ми-17 с екипаж от 24-а авиобаза Крумово участва в погасяването на огъня от въздуха в землището на село Горно Къпиново, Община Кирково, Област Кърджали. Борбата с пожара в района на връх Вейката продължи няколко дни, съвместно със служителите на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“. На терен действаха и 30 военнослужещи от 31-и механизиран батальон в Хасково, които гасиха в землището на село Чакаларово, Община Кирково.

38 военнослужещи от военни формирования в гарнизон Ямбол също гасиха пожара, който горя в землището на с. Мокрен, Сливенско.

Общо 99 военнослужещи от СВ помогнаха в потушаването на пожарите в района на връх Вейката в Родопите и в землището на с. Мокрен, Сливенско.

Общо около 200 души бяха постоянно на терен. Пожар горя и над военния полигон „Ново село“. Заради опасността от невзривени снаряди, хора и техника бяха изтеглени, каза директорът на пожарната в Сливен комисар Владимир Демирев.  Огънят се е разпрострял на площ от близо 400 декара.

Пожарът на полигона вероятно е предизвикан от учебни стрелби, а опасността от случайни невзривени боеприпаси усложни работата на огнеборците. Огънят обхвана низова растителност.

Въведени са били всичките налични сили и техника на западното направление, където беше направена ивица с булдозер и тя е била охранявана, за да не се допусне огънят да я прехвърли.

Доброволци от администрациите на кметствата в община Кирково също се включват в гасенето на пожара. При изпълнението на задачата военнослужещите спазваха строго мерките за безопасност при зависване и пълнене на подвесната система за гасене на пожари, както и правилата при полети на малка и пределно малка височина с отчитане на метеорологичните елементи и фактори, оказващи влияние върху полета.

Най-ново

Виж още

Избрани