Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Демонстрираха директни действия и обезвреждане на терористи

[post-views]
Демонстрираха директни действия и обезвреждане на терористи

Демонстрираха директни действия и обезвреждане на терористи
Демонстрираха директни действия и обезвреждане на терористи

В Гърция днес завършва многонационално учение с участието на Специалните сили от 6 балкански страни

На територията на Република Гърция днес, в областите Атика и Виотия, приключва многонационалното учение на Силите за специални операции Balkan Shield-22” („Балкански щит”-22), започнало на  31 октомври. В него участват формирования от Специалните сили на 6 балкански държави – Албания, България, Гърция, Румъния, Северна Македония и Черна гора, както и наблюдатели от Босна и Херцеговина.

Брой 45 (2022)
Брой 45 (2022)

За целите на учението от всички участващи страни е сформирано Съвместно командване на специалните операции. То е изградено от щабен елемент, съвместна тактическа група за специални операции и съвместна авиационна група за специални операции. Заедно с другите участници по време на учението представителите от 86-а група „Специални сили” на Съвместното командване на специалните операции (СКСО) на Българската армия изпълняват задачи по специално разузнаване и директни действия. Провеждат се съвместни тренировки по инфилтрация и ексфилтрация по въздух и по суша, обезвреждане на терористи, контакт с противник и медицинска евакуация.

Целта на учението е да се повишат оперативните способности на странитен участнички и уменията за работа в многонационална среда в прилагане на системата за командване и управление на сухопътни, морски и авиационни тактически групи за специални операции.

    Засилване на сътрудничеството в нестабилна и променяща се среда 

На 4 ноември на полигон „Авлон”  се проведе ден за високопоставени гости на многонационалното учение „Балкански щит-22”. Началникът на Генералния щаб на националната отбрана на Гърция генерал Константинос Флорос лично приветства командира на СКСО на Българската армия генерал-майор Явор Матеев и неговите колеги от държавите участнички. Те заедно с командирите на главните щабове на Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили на Гърция наблюдаваха демонстрация на способности от участниците.

В своето приветствие към високопоставените гости началникът на Генералния щаб на националната отбрана на Гърция генерал Константинос Флорос се спря на предизвикателствата пред сигурността в по-широкия балкански регион, като посочи, че най-добрият начин за съвместно съществуване в нестабилна и променяща се среда е засиленото сътрудничество между приятелски страни със зачитане на международното право и правилата на добросъседството.

Той подчерта, че ученията Balkan Shiel са пример за многонационално военно сътрудничество, насочено към насърчаване на мира, сигурността и стабилността на Балканите. В заключение генерал Флорос благодари на високопоставените гости и представителите на чуждестранните дипломатически мисии за тяхното присъствие и поздрави всички участници в учението за активността, старанието и приноса им за успешното му провеждане.

Задачите и целите на учението бяха представени на официалните гости от командира на гръцкото Командване за специална война генерал-лейтенант Георгиос Цицикостас. Участниците в „Балкански щит-22” показаха инфилтрация по въздух, по способа „бързо въже“ и по суша с високопроходими военни машини, умения при провеждане на директни действия, обезвреждане на терористи, контакт с противник, ексфилтрация по способа външен товар чрез използване на тактическа платформа за ексфилтрация, както и медицинска евакуация. Непосредствената въздушна поддръжка по време на действията оказваха ударни вертолети AH-64 Apache.

Генерал-майор Матеев изказа благодарности към домакините за отличната организация и към всички участници в учението за ползотворната съвместна работа. Той поздрави българските воини от СКСО за успешното представяне и изпълнение на поставените задачи.

Инициативата стартира през 2011 г.

Инициативата за многонационалните съвместни учения на силите за специални операции на деветте балкански държави (B-9 CJSE-16) стартира през 2011 г. в рамките на среща на върха на началниците на отбраната на страните от Балканския полуостров. Ученията се организират и провеждат всяка година от различна държава – членка на инициативата. Те включват провеждането на специални операции с цел укрепване на регионалното международно сътрудничество и оперативната съвместимост, както и увеличаване на бойните способности на Силите за специални операции от участващите държави.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Единична публикация

Избрани