Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Мелони разкритикува френската реакция на отказа на Италия да приеме кораба с мигранти „Оушън Вайкинг“

[post-views]
Мелони разкритикува френската реакция на отказа на Италия да приеме кораба с мигранти „Оушън Вайкинг“

Според Франция две трети от мигрантите от „Оушън Вайкинг“ ще бъдат изпратени в девет страни, сред които и България

Италианският премиер Джорджа Мелони разкритикува днес френската реакция на създалата се нова миграционна криза в Средиземно море. Тя определи тази реакция като агресивна, неразбираема и неоправдана, предаде Франс прес.

Париж обяви ответни мерки към Рим, с които да го накаже заради отказа му да разреши акостирането в италианско пристанище на кораба с  мигранти „Оушън Вайкинг“. Така в крайна сметка Франция бе принудена да приеме кораба.

„Бях силно впечатлена от агресивната реакция на френското правителство, която е неприемлива и неоправдана“, заяви Мелони. Тя обаче увери, че иска да намери европейско решение на миграционния въпрос. „Не е разумно да спорим с Франция, Испания, Гърция, Малта или с други страни. Искам да намерим общо решение“, подчерта тя.

Корабът „Оушън вайкинг“ с 230 мигранти пристигна днес във френското пристанище Тулон и мигрантите започнаха да слизат от него.

Те ще бъдат ще бъдат прехвърлени оттам на полуостров Жиан, в град Йер, който се намира на около 20 километра източно от Тулон. Това населено място бе обявено от френските власти за „международна зона за изчакване“ и тя ще остане такава за 20 дни. Спасените мигранти, изпратени там, няма да могат да излизат от центъра, в който ще бъдат настанени и технически няма да са на френска територия, каза френският министър на вътрешните работи Жералд Дарманен. В района на центъра за подслоняване на мигрантите са разположени вече сили на реда, а медиите нямаха достъп до пристанището в Тулон, на което мигрантите слизат от от кораба.

Всички свалени от кораба мигранти ще бъдат подложени на медицински преглед и на проверки във връзка със сигурността. После ще бъдат интервюирани от Френската служба за защита на бежанците, която отговаря за предоставянето на убежище във Франция.

Четирима от мигрантите бяха свалени още вчера от кораба на френския остров Корсика заради здравословното им състояние и не е ясно те през какви процедури сега ще трябва да преминат.

Една трета от мигрантите от „Оушън Вайкинг“ ще бъдат после пренастанени на други места във Франция. А две трети от мигрантите, докарани във Франция с кораба, ще бъдат пренастанени в девет страни членки на ЕС, пояснява френското министерство на вътрешните работи. То споменава, че Германия ще приеме около 80 мигранти и допълва, че в Люксембург, България, Румъния, Хърватия, Литва, Малта, Португалия и Ирландия също ще бъдат настанени мигранти от кораба.

Онези мигранти, които  остават на френска територия, но които в крайна сметка няма да получат убежище, ще бъдат върнати в техните страни на произход, поясниха хора от обкръжението на вътрешния министър Дарманен.

В отговор на отказа на Италия да приеме кораба Франция преустанови незабавно пренастаняването на френска територия на 3500 бежанци, намиращи се сега в Италия.

Докарването на мигрантите от „Оушън Вайкинг“ във Франция породи критики от страна на крайната десница, която определи действията на властите като разхлабване на правилата. Левицата и Зелените обаче приветстваха решението, като го нарекоха достойно за бранените от Франция ценности.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани