Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Най-малко 330 души са загинали по време на протестите в Иран, заяви правозащитна организация

[post-views]
Президентът на Иран обеща разследване за смъртта на млада жена след арест

Най-малко 330 души са загинали на протестите в Иран през последните два месеца, заяви базираната в САЩ Новинарска агенция на активистите за човешки права, цитирана от ДПА.

Сред загиналите има 50 непълнолетни и 39 служители на силите за сигурност, твърди правозащитната организация. Близо 15 хиляди души са арестувани.

Протестите започнаха в средата на септември и засегнаха над 130 града в Иран. Твърдата реакция на силите за сигурност предизвика сериозно недоволство сред населението на Ислямската република, отбелязва ДПА.

Повод за началото на протестните прояви стана смъртта на 22-годишната Махса Амини, която беше арестувана за това, че не спазва строгите ислямски правила за облекло. Кончината на младата жена събуди подозрения, че тя е станала жертва на полицейско насилие.

Правозащитници призоваха футболните запалянковци да скандират името на Амини по време на мачовете на националния отбор на Иран на Световното първенство по футбол в Катар, което започва следващата седмица, предаде Франс прес.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани