Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Полковник Георги Христов: Затвърдихме ролята си на надежден съюзник в НАТО

[post-views]
Полковник Георги Христов: Затвърдихме ролята си на надежден съюзник в НАТО

Полковник Георги Христов: Затвърдихме ролята си на надежден съюзник в НАТО
Полковник Георги Христов

Страната ни има важно значение за региона, твърди началникът на отдел „Придвижване, транспортиране и ПСД” в Командването за логистична поддръжка

– Г-н полковник, в навечерието на празника Ви как се представи Командването за логистична поддръжка (КЛП) в големите международни учения на наша територия и в региона през годината?

На проведените международни учения през настоящата година Командването за логистична поддръжка (КЛП) имаше основнo отговорности по RSOM процесите на българското участие в ученията на територията на страната. Наша отговорност беше развръщането на Батальонната бойна група на Учебен полигон „Ново село” и участието на КЛП с RSOM клетка в ученията. Съвместно с дирекция „Логистика”, ръководствата на служба „Военна полиция” и командира на Щабния елемент за интегриране на силите на НАТО (NFIU BGR) беше координиран и осигурен цялостният процес на дейностите по приемането, настаняването и последващото придвижване на формирования на НАТО. По този начин ние затвърдихме ролята си на надежден съюзник в НАТО и страна с важно значение за региона на Югоизточна Европа.Участието на личен състав от КЛП в планирането и провеждането на учения безспорно повиши подготовката, уменията за координиране на дейностите и вземането на решения и показа, че КЛП изгражда необходимите оперативни способности за изпълнение на възложените му функции и задачи, съобразени със съвременните изисквания на средата за сигурност и най-новите нормативни документи.

– Успяха ли Военнотранспортните органи в Българската армия да изпълнят всички набелязани задачи през изминалата година?

За тази една година КЛП успя да изпълни всички задачи в целия спектър от дейности по RSOM процесите и оказване на военна помощ на съюзнически сили на територията на страната, въпреки че не е достигнало пълни оперативни способности. Военнотранспортните органи изпълниха достойно и в пълен обем планираните през изминалата година задачи, допринасяйки за подобряване на ролята и авторитета на Българската армия пред съюзническите сили от другите страни – членки на НАТО. Едно от големите предизвикателства през 2022 г. беше сертифицирането на декларирани военни формирования. Съгласно утвърдения Национален план за 2022 г. Командването е отговорна структура за проверката и оценката на четири формирования. Две от тях от състава Батальон за приемане, разполагане и последващо придвижване, а другите две са от състава на Транспортен батальон.За извършване на проверка и оценка на способностите и сертифициране се проведоха тактико-специални учения с 32-ра Група за контрол на придвижването, Център за поддръжка на конвои, Средна транспортна рота и Рота за подвоз на ГСМ. По време на ученията всички задачи бяха изпълнени в реални условия с осигуряване на граничните и митническите процедури на пристигащи, заминаващи и транзитно преминаващи през страната сили, изпълнение на реални задачи по товарене, разтоварване и транспортиране на контейнеризирани и палетизирани товари, осигуряването на реална логистична поддръжка на автомобилни колони, както и демонстриране на различни техники за приемане и предаване на ГСМ в зоната на операцията. За придобиване на техника и оборудване за декларираните формирования от състава на КЛП има проект, който беше стартиран преди няколко години, но неговото реализиране се забави. Това наложи необходимостта от търсене на други варианти за окомплектоването на формированията. Такъв вариант беше получаване на техника, конфискувана в интерес на държавата. В резултат на доброто взаимодействие между Министерството на отбраната, Агенция „Митници” и Министерството на финансите беше получена техника (товарни автомобили) за окомплектоване на формированията. След получаването техниката беше ремонтирана, обслужена и подготвена за експлоатация от структурите на Командването за логистична поддръжка. По този начин беше спестен финансов ресурс на Министерството на отбраната и същевременно бяха придобити необходимите способности.

– Какво още трябва да се направи (в организационен и законодателен план), за да може страната ни пълноценно да изпълнява задачите по военната мобилност в рамките на НАТО и ЕС – тема, която стана особено актуална през последните години?

– Едно от фундаменталните изисквания на НАТО за възпиране и отбрана, както и за своевременно развръщане на силите е способността за бързо придвижване в зоната на отговорност. Във връзка със засилване на способностите на Алианса за колективна отбрана и възпиране на заплахите е налице стратегическата необходимост от засилване на военната мобилност както в границите на Съюза, така и при разполагането на военни операции в чужбина. При стриктно спазване на суверенитета на отделните държави членки стремежът е да се осигури плавно, ефикасно и ефективно придвижване на военни контингент и оборудване. В зависимост от многоизмерната си природа (земя, море, въздух) военната мобилност понастоящем се характеризира с високи оперативни разходи, физически и технически препятствия, дълготрайни административни процедури и уязвимост към транспортната инфраструктура. Тези характеристики и липсата на хармонизация на граничните пунктове, транзитните и митническите процедури представляват предизвикателство за държавите членки в приноса им както за мисии и операции, така и в дейностите, свързани с ежедневните придвижване и транспорт. Необходимостта от координирани планове за придвижване и транспорт, оптимизиране на транспортните ресурси и транспортните възли са от първостепенно значение. В рамките на ЕС един от проблемите на военната мобилност е свързан с транспортирането на стоки, които се използват във Въоръжените сили, което е възможно единствено след официално разрешение от съответните държави по маршрута. Европейската агенция по отбрана идентифицира съществуващите инициативи, свързани с военната мобилност. Военният секретариат на ЕС проведе работна среща с представители на страните  членки и се взе решение за съкращаване на сроковете за издаване на разрешителни и използване на единна форма за искане за преминаване.

Какви са възможностите за обучение на личния състав от тези структури?

– Като част от декларираните формирования на БА по „Цели на способностите” продължи повишаването на чуждоезиковата подготовка на личния състав, както и участието им в курсове за опасни товари HAZ-12 и
HAZ-15 в Германия, така и в курс по съюзна система ADAMS за планиране и контрол във ВА – „Г. С. Раковски”.

По какви модернизационни проекти работи КЛП в момента?

– След формирането на КЛП проектът „Способности за изпълнение на задачи по приемане, разполагане и последващо придвижване на собствени и съюзни сили при участие в съвместни операции” премина в отговорностите на Командването. През годината беше назначена нова екипна структура и бяха променени заинтересованите структури, участващи в процеса по осигуряване на приемането, разполагането и последващо придвижване (RSOM), както и беше разкрита нова програмата за финансиране. Извършихме промени в обхвата на проекта – включване на ново военно формирование в проекта, отпадане на сертифицирано военно формирование и промяна на необходимата техника за придобиване.

Какво ще пожелаете на личния състав на военнотранспортните органи за празника Ви 12 ноември? 

– От името на ръководството на КЛП и лично от свое име пожелавам на личния състав от военнотранспортните органи от БА и семействата им здраве, късмет и много успехи в професионалните и житейските им дела! Да бъдат все така упорити, с чувство за дълг и достойнство, уверено да се изправят пред предизвикателствата на военнотранспортната логистика! Няма да пропусна да изкажа и своята признателност и да отправя пожелание за здраве и благополучие и към всички онези, служили през годините в тези структури, допринесли за тяхното развитие.

Поздравление

Бригаден генерал Тодор ТОДОРОВ

Уважаеми офицери, сержанти, войници и цивилни служители, имам честта от името на Командването за логистична поддръжка и лично от свое име най-сърдечно да поздравя личния състав от Военнотранспортните органи по случай 12-и ноември – Денят на военнотранспортните органи на Българската армия.

С достойното си присъствие и неуморната работа Вие имате решаващ принос за успешното изпълнение на поставените задачи по транспортното осигуряване на военните формирования и силите на НАТО на национална територия.

Военнослужещите и цивилните служители от военнотранспортните формирования са кадри с високи професионализъм и всеотдайност, които достойно изпълняват своите задачи във Въоръжените сили. Днес те се ползват със заслужени авторитет и признание.

Празникът е хубав повод да поднесем на всички Вас нашите най-искрени пожелания за здраве и благополучие, воля и мъдрост при изпълнение на трудните и отговорните задачи!

Бригаден генерал Тодор ТОДОРОВ

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Единична публикация

Избрани