Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Помолихме се за душите на загиналите български воини

[post-views]
Помолихме се за душите на загиналите български воини

На Архангелова задушница войската отдаде почит на починалите и загинали воини за България

На Архангелова (Войнишка) задушница в района на Военния мавзолей костница в София, във всички гарнизони в страната и на наши военни гробища в Република Северна Македония се помолихме за душите на починалите и загиналите воини за България. Заупокойната панихида в столицата отслужиха Белоградчишкият епископ Поликарп и други свещеници от БПЦ.  На ритуала с участието на Националната гвардейска част се включиха президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Румен Радев, министърът на отбраната Димитър Стоянов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.  

Да почетат паметта на българските воини, дали живота си във войните за освобождение и обединение, както и в мисии и операции на Българската армия, дойдоха още заместник-председателят на Народното събрание Никола Минчев, председателят на Комисията по отбрана в парламента Христо Гаджев, заместник-министърът на отбраната Теодора Генчовска, генерали и офицери, членове на военно-патриотичните организации. След обяд клуб „Един завет” постави 2982 трибагреника в тревната площ около Паметника на лъва пред НДК. По един за всеки от героите, чиито имена са били изписани на плочите на премахнатия Войнишки мемориал на Първи и Шести софийски полк.

Заупокойна литургия в памет на загиналите в битките за национално обединение български воини бе отслужена от секретаря на Струмишката митрополия – отец Константин, на военния мемориал в Ново село, Северна Македония, по случай Архангелова задушница, съобщават от ВВМУ.

Домакини на събитието бяха българското посолство в Северна Македония и Фондация „Българска памет“, а да уважат поклонението на мемориала, присъстваха заместник-министърът на отбраната – Катерина Граматикова, началникът на политическия кабинет Владко Владов и директорът на Щаба на отбраната генерал-майор Стайко Прокопиев, представители на Националната гвардейска част и на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“, както и на българската дипломатическа мисия в Северна Македония. Вицепрезидентът Илияна Йотова участва в традиционния военно-църковен ритуал на Архангелова задушница в българското военно гробище в битолското село Цапари, Северна Македония. Ритуалът в памет на загиналите български воини се провежда от 1924 г. Традицията е прекъсната през 1946 г. Възстановена е през 1992 г. от Министерството на отбраната по предложение на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите.

Най-ново

Единична публикация

Избрани