Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Припомниха блестящата победа на българския флот преди 110 години

[post-views]

Поколения военни моряци се поклониха на гроба на капитан I ранг Георги Купов в Централните софийски гробища.

Блестящата победа на отряда български торпедоносци срещу турския конвой в Балканската война преди 110 години бе отбелязана на 8 ноември в столицата. На традиционното поклонение в Централните софийски гробища  на гроба на капитан I ранг Георги Купов, командир на миноносеца „Дръзки”, поразил с торпедо турския крайцер „Хамидие”, дойдоха представители на няколко поколения военни моряци.

Поднесен бе венец от името на началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов. Организатор на паметната проява бе клуб „Военни моряци” към Столичната организация на СОСЗР с председател контраадмирал от запаса Петър Странчевски. В нея се включиха офицери от Щаба на отбраната и ВМС. Заедно с членовете на клуба бяха председателят на СОСЗР генерал от запаса Златан Стойков, председателят на Столичната организация на Съюза бригаден генерал от запаса Стефан Стефанов, секретарят полковник от запаса Добри Добрев и председателят на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите младши лейтенант от запаса Петър Велчев. Слово за геройския подвиг на отряда торпедоносци, жизнения път и делото на капитан І ранг Георги Купов произнесе капитан I ранг от запаса Никола Ялъмов.

През нощта на 7 срещу 8 ноември 1912 год. отряда торпедоносци под командата на капитан II ранг Димитър Добрев в състав „Летящи“, „Смели“, „Строги“ и „Дръзки“ излиза, за да прехване египетските товарни кораби, превозващи военни товари за воюваща Турция. Те се натъкват на турските военни кораби, охраняващи пътя на товарните кораби и капитан II ранг Добрев заповядва атака. Резултатът е известен – от четирите изстреляни торпеда единствено торпедото от „Дръзки“ с командир мичман II ранг Георги Купов и стрелящ офицер мичман II ранг Кирил Минков поразява целта. Турският крайцер „Хамидие“, охраняван от отряд от четири  контраминоносци е изваден от строя до края на военните действия.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Спирдон Спирдонов

Най-ново

Избрани