Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Сергей Рябков: Русия и САЩ ще се срещнат в Кайро, където ще обсъдят възобновяването на преговорите по договора за ядрени оръжия Нов СТАРТ

[post-views]
Ако ядрени оръжия на НАТО бъдат разположени в Полша, те ще станат мишена за Русия, предупреди руският заместник външен министър

Съединените щати и Русия скоро ще проведат среща в Кайро, за да обсъдят договора за ядрени оръжия Нов СТАРТ, заяви руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков, съобщи Ройтерс, позовавайки се на руската агенция РИА Новости.

Държавният департамент на САЩ съобщи във вторник, че двете страни скоро ще се срещнат и ще обсъдят възобновяването на инспекциите по договора, които бяха преустановени още преди преди нахлуването на руските сили в Украйна.

Коментарите на Рябков са първото потвърждение, че разговорите ще се проведат в Египет. Руският дипломат заяви, че това ще се случи в края на ноември или началото на декември.

Нов СТАРТ, който влезе в сила през 2011 г., въвежда ограничения на броя на стратегическите ядрени бойни глави, които САЩ и Русия могат да разполагат, както и разполагането на наземни и подводни ракети и бомбардировачи, способни да ги пренасят. 

През август Москва преустанови сътрудничеството по инспекциите, обвинявайки за това ограниченията за пътуване, които Вашингтон и неговите съюзници наложиха на Русия във връзка с инвазията ѝ в Украйна, но заяви, че все още се ангажира да спазва разпоредбите по споразумението. 

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани