Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Украинските въоръжени сили влязоха в Херсон след изтеглянето на руските войски

[post-views]
Украинското правителство внесе в парламента изменен законопроект за военната мобилизация

Украинската военна разузнавателна агенция съобщи в петък, че украинските части навлизат в южния град Херсон и каза на всички руски войски, които все още са там, да се предадат, предаде Ройтерс.

В изявление, публикувано на руски, украинското военно разузнаване каза, че Херсон се връща под украински контрол, след като беше окупиран от март и заплаши да „унищожи“ всички руски войници, които се съпротивляват.

„Имате само един шанс да избегнете смъртта – незабавно се предайте“, се казва в изявлението на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната в приложението за съобщения Telegram.

„Пътищата за отстъпление на руските нашественици са под огневи контрол на украинската армия. Всички опити за противопоставяне на въоръжените сили на Украйна ще бъдат потушавани“, заяви Главното управление на разузнаването на Министерството на отбраната на Украйна в Telegram, като добави:

„В случай на доброволно предаване Украйна ви гарантира запазването на живота и безопасността“.

Изявлението, което предлага първото официално потвърждение, че украинските сили са в Херсон, гарантира безопасността на всички руски войници, които се предадат. В същото изявление на украинското военно разузнаване обаче се казва, че руските военни, които все още са в града, са получили заповед от своите командири да се преоблекат в цивилни дрехи и да се скрият.

По-рано в петък руското министерство на отбраната потвърди, че силите му са завършили изтеглянето си от Херсон и са се прегрупирали на източни бряг на река Днепър. Москва настоя, че Русия не е претърпяла загуба на „личен състав, оръжия и военно оборудване“ по време на изтеглянето, но Киев твърди, че руснаците са оставили ранени войници в Херсон.

Източник: bnr.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани