Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Байдън: САЩ и АСЕАН укрепват стратегическото си партньорство

[post-views]
Байдън е казал на Нетаняху, че САЩ няма да участват в израелска контраофанзива срещу Иран

Съединените щати и Асоциацията на страните от Югоизточна Азия укрепват стратегическото си партньорство, за да се справят заедно с най-големите предизвикателства на нашето време, заяви американският президент Джо Байдън на срещата на върха на организацията в Камбоджа.

Байдън бе категоричен, че Вашингтон се ангажира не само на думи, а чрез осигуряване на ресурси в полза на региона в действията спрямо климатичните промени, в областта на здравната сигурност и срещу заплахите за световния ред, основаващ се на върховенството на закона.

Според съветника в Белия дом въпросите на сигурността Джейк Съливан, Съединените щати могат да помогнат на страните от АСЕАН в борбата с незаконния риболов и трафик на стоки. Това сътрудничество включва и проследяване на кораби дори при изключени автоматични системи за идентификация.

Южнокорейският президент Юн Сук-йол предложи механизъм за диалог с Китай и Япония за реакция на бъдещи кризи, включително и такива, предизвикани от войни в области като продоволствената сигурност и енергетиката, както и промените в климата.

Грешка на езика на американския президент Джо Байдън по време на срещата в Пномпен се превърна в медийна новина. Той се обърна към премиера на Камбоджа Хун Сен с думите „искам да благодаря за лидерската роля, която играе Колумбия като председател на АСЕАН“. Колумбия, разбира се, е в съвсем друг географски регион.

Източник: bnr.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани