Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Кулеба призова страните от АСЕАН да не позволяват на Русия „игри на глада“

[post-views]
Украйна и ЕС нарекоха убийството на цивилни край Киев е „клане“

Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба призова страните от Югоизточна Азия да предприемат всички възможни мерки, за да попречат на Русия да играе „игри на глада“ по отношение на украинската черноморска сделка за зърно, която може да изтече следващата седмица.

 Сделката, позволяваща износа на храни и торове от няколко черноморски пристанища на Украйна, сключена с посредничеството на ООН и Турция на 22 юли – може да приключи на 19 ноември, ако Русия или Украйна възразят срещу нейното удължаване.

На пресконференция в Камбоджа, в кулоарите на срещата на върха на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) Кулеба каза, че не е достатъчно Русия да остане част от сделката и трябва да се вземат мерки, за да се гарантира, че нейните инспектори не забавят умишлено доставките и не принуждават световните цени да се покачват.

„Призовавам всички членове на АСЕАН да вземат възможните мерки, за да спрат Русия да играе игри на глада със света. Зърненият коридор трябва да бъде изключен от конфликта. Каквото и да се случва на бойното поле, Русия не трябва да използва този коридор като средство за изнудване в международните отношения“, каза той.

Кулеба заяви още, че колегата му Сергей Лавров не е поискал среща с него, като каза, че Русия трябва да подхожда добросъвестно към всички преговори. Той отбеляза, че войната продължава след успеха по връщането на южния град Херсон в украински ръце.

Източник: bnr.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани