Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Байдън и лидерите на Япония и Северна Корея проведоха тристранна среща на върха в кулоарите на АСЕАН

[post-views]
Байдън и лидерите на Япония и Северна Корея проведоха тристранна среща на върха в кулоарите на АСЕАН

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че неговата страна, Япония и Южна Корея са по-единни откогато и да е било по въпроса за Северна Корея и нейното продължаващо провокативно поведение, предаде Ройтерс.

Байдън проведе в кулоарите на срещата на върха на АСЕАН в Пномпен тристранна среща с японския премиер Фумио Кишида и южнокорейския президент Юн Сук-йол, посветена на Северна Корея и на нейните зачестили ракетни тестове.

Байдън нарече двете страни съюзници от критично важно значение, споделящи безпокойствата на САЩ относно севернокорейските ракетни опити.

Кишида заяви, че действията на Северна Корея са безпрецедентни и може да се очакват още провокации от Пхенян. А Юн Сук-йол каза, че неотдавнашните севернокорейски провокации са показали, че севернокорейският режим е срещу хуманитаризма.

Тримата лидери са обсъдили и увеличаване на координираната помощ за Украйна, поддържането на мира и стабилността в Тайванския проток и сътрудничеството за постигане на общите цели за свободен и отворен Индо-Тихоокеански регион.

По въпроса за Китай Байдън е подчертал важността на мира в Тайванския проток и осигуряването на свобода на корабоплаването в Южнокитайско море. А Кишида е заявил, че Китай засилва действията в Източнокитайско море, нарушавайки суверенитета на Япония, а освен това не спира и с действията си, изострящи регионалното напрежение в Южнокитайско море.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани