Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Първа смъртна присъда в Иран заради антиправителствените протести

[post-views]
Първа смъртна присъда в Иран заради антиправителствените протести

Първа смъртна присъда издадоха в Техеран във връзка с бунтовете срещу иранското правителство. Осъденият е участвал в безредиците и е подпалил правителствена сграда, сочи докладът на съда. Други петима души получиха между 5 и 10 години затвор за нарушаване на обществения ред.

Знае се, че осъденият е мъж, но възрастта и самоличността му остават неизвестни. В текста на присъдата се посочва, че той е виновен за подпалване на правителствена сграда, нарушаване на обществения ред и събиране и сговор за извършване на престъпление срещу държавата, което го превръща във „враг на Бога“.

Друг трибунал в Техеран осъди ефективно петима души за организиране на престъпления срещу националната сигурност и нарушаване на обществения ред. Това са първоинстанционни съдилища и издадените от тях присъди могат да бъдат обжалвани, посочиха съдебните власти в Иран.

Припомняме, че от средата на септември страната е раздирана от протести след смъртта на 22-годишната Махса Амини, арестувана от Моралната полиция за неправилно поставен хиджаб. Официален Техеран повдигна обвинения на повече от 2 хиляди участници в демонстрациите. Според различни неправителствени организации общият брой на арестуваните надхвърля 15 хиляди души, но властите отричат тази информация.

Най-ново

Единична публикация

Избрани