Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ЕС разширява санкциите срещу Иран, засегнати са ръководители на службите за сигурност

[post-views]
Най-малко 76 са жертвите от началото на протестите в Иран, каза базирана в Осло правозащитна организация

Съветът на ЕС по външни работи реши днес да разшири санкциите срещу Иран заради действията на властите в Техеран, свързани с протестите, последвали смъртта на Махса Амини.

Към списъците на санкционираните се добавят 29 граждани и три организации от Иран, включително четиримата служители от патрула, заловил Амини. В решението задържането на Амини за неспазване на правилата за забулване е определено като „произволно“.

Санкционирани са също ръководители на иранските сили за сигурност по места и служители на Корпуса на гвардейците на Ислямската революция, включително ръководителят на корпуса бригаден генерал Киумарс Хейдари, заради ролята им при жестокото потушаване на протестите срещу смъртта на Амини, отбелязва Съветът на ЕС.

Санкционирана е иранската държавна телевизия „Прес ТВ“, която е излъчила насилствени самопризнания на задържани протестиращи. В списъка попадат още ръководителят на иранската полиция по киберсигурност заради задържането на граждани, отправили онлайн критика срещу иранските власти. Иранският вътрешен министър Ахмед Вахиди е включен в списъка заради съпричастност към мащабните нарушения на човешките права.

Санкциите предвиждат забрана за пътуване до ЕС и отнемане на имущество, както и забрана за европейски дружества и граждани да им оказват подкрепа. Правилата предвиждат към Иран да не се изнася оборудване, което би послужило за проследяване в далекосъобщителните мрежи. Досега европейските санкции за неспазване на правата на човека засягат 126 граждани и 11 организации от Иран.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани