Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Срещата Байдън – Си: САЩ и Китай трябва да се научат да живеят заедно

[post-views]
Срещата Байдън – Си: САЩ и Китай трябва да се научат да живеят заедно

Има нужда САЩ и Китай да работят съвместно. Около това се обединиха лидерите на двете най-големи икономики в света. Американският президент Джо Байдън и китайският лидер Си Дзинпин се срещнаха в навечерието на срещата на страните от формат Г-20 на остров Бали, Индонезия.

Добра PR кампания и без нищо съществено. Така могат да се обобщят нагласите за първата физическа среща между американския президент Джо Байън и китайския лидер Си Дзинпин, на която и по думите на двамата лидери ще се търси правилния курс към по-добрите отношения.

Решен съм да поддържам линиите за комуникация между вас и мен лично и между нашите правителства, защото пред нашите страни има толкова много работа за вършене, заяви Байдън.

Китайският лидер Си Дзинпин също изглежда отворен за диалог, като посочи, че светът очаква от Китай и САЩ да подържат отношенията си по подходящ начин, така че да има повече надежда за световния мир, по-голяма глобална стабилност и развитие.

За сега обаче единствена допирна точка между двете най-големи икономики в света и борбата с промените с климата, което не е достатъчно да изглади другите съществуващите различния около войната в Украйна, териториалните претенции на Пекин към Тайван, както и търговията.

Въпроси, заради които отношенията между САЩ и Китай се намират в една от най-ниските си точки от десетилетия.

В същото време на остров Бали продължават да пристигат лидерите на и ръководителите на 20 –те най-развитите държави в света, на която се очакват да бъдат обсъдени въпросите свързани с климата, както предизвикателствата с енергийния и цифров преход.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани