Информационен център на Министерство на oтбраната

Сътрудничеството в сферата на киберотбраната обсъдиха началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и командирът на националните сили за киберотбрана на САЩ генерал-майор Уилям Хартман

Приветствие от началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и командирът на националните сили за киберотбрана на САЩ генерал-майор Уилям Хартман обсъдиха на работна среща днес, 15 ноември, въпроси, свързани с киберсигурността.

Адмирал Ефтимов подчерта важността на домейна за киберотбрана, довела до включването му като отделно направление за работа в приетата 10-годишна пътна карта за сътрудничеството със САЩ в областта на отбраната. Той отбеляза ключовото значение на обмяната на опит за развитието на националните ни способности за киберотбрана. Началникът на отбраната повдигна темата за набирането и задържането на служба в Българската армия на специалисти в тази силно конкурентна сфера.

В рамките на срещата бе обсъден напредъкът по инициативите за съдействие на Министерството на отбраната на САЩ за изграждането и развитието на способности на българското военно ведомство в областта на киберотбраната. Отбелязано бе влиянието на хибридните и киберзаплахи върху дейността на институциите. Обменен бе и опит по изграждането на специализирани полигони за провеждането на кибертренировки и учения.

Генерал-майор Хартман сподели, че целта на оказваната помощ е постигането на съвместимост в работата на българските и американските структури по киберотбрана. Той сподели опита по интегрирането на екипи за киберотбрана в други държавни институции по сигурността за наблюдение на заплахи в киберпространството и дейности за нерегламентиран достъп.

Генерал-майор Хартман сподели, че националните сили за киберотбрана на САЩ са отдадени на каузата за ползотворно партньорство и с готовност ще продължат да работят за предоставянето на експертиза в областта на киберотбраната, както и на поуки от практиката при борбата със заплахите в киберпространството.

Източник: mod.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Архив

Scroll to Top