Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Световният шампион Радостин Рачев: Скоковете на батут се развиват, Мариан може да спечели квота за Париж

[post-views]
Световният шампион Радостин Рачев: Скоковете на батут се развиват, Мариан може да спечели квота за Париж

Световният и трикратен европейски шампион в дисциплината двоен минибатут Радостин Рачев е посланик на 36-о Световно първенство по скокове на батут, което се провежда в София.

„За мен наистина е голяма чест и привилегия да бъда посланик на тазгодишното световно първенство и в тази връзка от сърце искам да благодаря на ръководството на федерацията, че ме издигнаха и на ФИГ, че ме одобриха да бъда посланик. Както се казва, какво му трябва на един пенсиониран състезател – признание. Наистина съм много благодарен и това е голяма чест за мен, за това, което съм постигнал едно време“, коментира той.

Според Рачев на скоковете на батут в България им липсва популярност.

„Това, което ни липсва на нашия спорт е популярност и всяко нещо, което популяризира нашия красив спорт е добра посока и добро решение. Нашият спорт никога не може да бъде много популярен на международно ниво. Това, което можем да бъдем е да сме популярни в България. Давам пример със спортове като художествена гимнастика, като стрелба, които не са гледаеми толкова много, но в България са ценени именно, защото имаме големи състезатели и така трябва да бъде. Това, което е моя мечта и към което трябва да се стремим и ръководството го прави е да бъдем популярни в България, да бъдем един от българските спортове и това обикновено става чрез две направления. едното е именно това, което прави ръководството – да организира големи състезания . . . да направиш три световни първенства и от 2004 година си спомням първото Европейско . . . досега толкова много състезания, това е свършена голяма работа и естествено второто направление, това което ще даде възможност да популяризираме спорта е успехите. Те дават популярност на спорта в самата страна, сега бях с деца и те ме питат кога ще скачат българите, т.е. хората искат да гледат нашите състезатели … Мисля, че федерацията работи в добра посока, но не е лесно да се създадат добри състезатели. В този смисъл, нашето поколение беше по-скоро изключение. Ние нямаме кой знае какви големи традиции в този спорт. Федерацията ни е около 30 години и това, че ние имахме късмета да попаднем на добри треньори, бяхме талантливи и да имаме тези успехи е по-скоро изключение, отколкото правило. Трябва време, за да създадем традиции. Вижте художествената гимнастика от колко време създават традиции, та ние сме в България един спорт, който тепърва ще се популяризира и ще има успехи“, коментира още той.

Рачев призова хората да дойдат в „Арена София“ и да гледат състезанието.

„И аз гледам много тенис примерно, но не може само футбол и тенис да гледаме. Нашият спорт е много атрактивен, труден е, интересен е, поне според мен, но аз имам и предрасъдъци. Тези хора, които харесват гимнастически спортове мисля, че би им било интересно да гледат нашия спорт. Но става по-интересно, когато имаме наши състезатели, които се борят за медалите“, каза гимнастикът.

Рачев се е състезавал в неолимпийска дисциплина, тъй като само скоковете на голям батут са част от програмата на летните игри.

„Неолимпийските дисциплини са неблагодарна работа. Ръководството на федерацията също осъзнава това нещо, тъй като популярност олимпийските спортове са тези, които са развиват и се набляга на олимпийската дисциплина. Но това не значи, че ако имаме деца, които имат добри качества и са талантливи да не се развива. . . Скоро чух интервю на Стоян Димитров, който каза, че е отворен и към другите дисциплини, ако наистина има перспективни състезатели. Но акцентът трябва да бъде в олимпийските спортове, защото неолимпийските е неблагодарна работа“, заяви той.

Според Рачев, националът ни по скокове на батут при мъжете Мариан Михалев има шанс да спечели олимпийска квота за Париж 2024.

„Аз съм се откъснал от спорта доста години, но познавам Мариан Михалев, много отговорно момче, много съзнателно. Сигурен съм, че има големи шансове и основната му цел трябва да бъде догодина да успее да вземе квота за олимпиадата. Мисля, че има качествата не само спортно-технически, но и като манталитет, като съзнание и като отговорност към спорта да постигне тези успехи“, каза Рачев.

Той добави, че спорта се развива и върви към по-добро.

„Със сигурност спортът се развива, по-добрите във всяка дисциплина правят по-сложни неща, по-атрактивни са. . . Аз поддържам тезата, че всеки един спорт във времето се подобрява, дори батутите са по-добри. . . Това е еволюция. Младите поколения са по-добри от нас. Така че спортът върви към по-добро“, коментира Рачев.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Антоанета Илиева

Най-ново

Единична публикация

Избрани