Информационен център на Министерство на oтбраната

Командирът на Сухопътните войски: Модернизацията не върви толкова бързо, колкото ни се иска

Сухопътните войски на Българската армия ще отбележат 137-ата годишнина от Сръбско-българската война и ще честват своя боен празник на 19 ноември с поредица от мероприятия, някои от които вече започнаха. Те включват отворени врати на различни полкове, бригади и полигони в страната. Отделно в зала “Тържествена” на Военната акадеимия “Георги С. Раковски” днес ще се проведе тържествено заседание, на което военнослужещи ще получат награди. Гост по темата в “Денят започва” беше генерал майор Михаил Попов – командир на Сухопътните войски.

“За съжаление, за модернизацията на сухопътните войски не върви толкова бързо, колкото ни се иска. С последните действия на политическото и военното ръководство ще бъдат поставени първите крачки на така чаканата модернизация, заяви Попов.

“Вече имаме проблеми с поддържането на част от техниката, тъй като платформите са доста стари, но те са боеготови. Върви много добре модернизацията на Т-72”, каза командират на Сухопътните войски.

По думите му има проблем с техниката, произвеждана в бившия Съветски съюз, тъй като вече е доста стара, като нашите ремонтни органи правят чудеса с това, което имат.

Според генерал майор Попов сега пред нас има само един избор – изцяло модернизиране, тъй като поддържането на старите платформи е много труден и тежък процес.

В последните 15 години не сме имали инциденти, свързани с неизправност на техниката. Надеждна е, но е стара.

Генерал майор Попов коментира и темата за охраната на границата. Акцентира, че военните са постоянно там от април месец насам, като в края на лятото броят на военнослужещите от Сухопътни войски е надхвърлил 500 души.

“Вече сме натрупали необходимия опит, работим отлично с колегите от Гранична полиция. Мисля, че сме полезни, така че явно помагаме”.

“От около месец и половина група от инженерните формирования на Сухопътните войски извършва ремонт на временното възпиращо съоръжение от лек тип, до края на годината ще приключим с възстановяването на това съоръжение до Пирамида 1 при река Резово”, допълни Попов.

Цялото интервю вижте ТУК

Източник: bntnews.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top