Информационен център на Министерство на oтбраната

Министърът на отбраната Димитър Стоянов: До края на седмицата трябва бъде готов анализът за предоставянето на оръжие за Украйна

Министърът на отбраната Димитър Стоянов: До края на седмицата трябва бъде готов анализът за предоставянето на оръжие за Украйна

„До края на седмицата трябва бъде готов анализът за предоставянето на оръжие за Украйна.“ Това заяви министърът на отбраната Димитър Стоянов на16 ноември, в предаването „Лице в лице“ на БТВ. Министърът на отбраната категорично заяви, че на страната – жертва на агресия, трябва да се помогне, но трябва да бъде ясно, че преди всичко ще бъдат гарантирани оперативните способности на Българската армия. Срокът за внасяне в Народното събрание на решението на Министерския съвет е до 2 декември, припомни той.

В коментар за експлозията в Полша, при която бяха загубени два човешки живота, министър Стоянов отбеляза, че няма пряка заплаха за въвличане на страната ни в конфликта, но има потенциален риск за националната сигурност.

„Българската армия се нуждае от над 180 дефинирани способности. Отчитайки състоянието на държавата, ние сме се спрели за покриването на 13 от тях. Това са 13-те проекта, които са заложени в Инвестиционната план-програма. Тя е приета от Министерския съвет, но не е приета от Народното събрание“ , посочи министър Стоянов. Поради забавянето на приемането на Инвестиционната план-програма от Народното събрание, Министерството на обраната вече работи по отделни проекти, заложени в нея. „Рестартирахме модернизационния проект за бойната машина на пехотата, стартираме проектите за 3D радарите, за 155 мм гаубици“, съобщи министър Стоянов. Той поясни, че във възможностите на служебното правителство е да подготви всички необходими документи. „Това е дълъг процес и едва ли ще го приключим в нашия мандат. Надяваме се следващото правителство да подкрепи нашите идеи и да продължи да развива тези проекти“, каза той.

Министър Стоянов отново заяви, че в технологично отношение има пропаст между Българската армия и армиите на съюзниците от НАТО. За развитието на способностите на Въоръжените сили в бюджета за отбрана за 2023 г. трябва да се заложат 2% от БВП. По думите му в съседни на нас страни бюджетът за отбрана е достигнал до 3% от БВП, в НАТО се говори за 2, 5 %, с идея до 2030 г. бюджетът за отбрана на страните-членки да достигне 3%.

„Необходима е заместваща платформа на българските изтребители, защото ресурсът на МиГ-29 изтича до края на 2023 г.“, каза министърът на отбраната в отговор на въпрос. По думите му, нашите искания са да ни бъдат предоставени самолети втора ръка на лизинг. „Това е най-евтиното и най-рационалното, което можем да си позволим, отчитайки икономическото състояние на страната ни“, посочи той. Министерството на отбраната отново е декларирало пред Нидерландия желанието си да получи предложение за заместващ самолет. До този момент Швеция и Франция са отговорили положително за възможността да предоставят заместваща платформа. Очаква се отговор и от трета страна.

„Процесът по изграждане на инфраструктурата за новите F-16 вече е започнал, но има изключително сериозни проблеми“, каза министър Стоянов. Той разясни, че в периода 2020-2021 г. е сключен договор с първоначална цена 300 000 лв, а в действителност цената сега е 9 милиона. Методиката за индексация на договора не може да бъде приложена до такава цена. По договора не се работи и до момента, въпреки че е определена строителна площадка. „Налага се договорът да бъде прекратен и да бъде разкрита нова процедура за обществена поръчка, а не за директно възлагане“, категоричен беше министърът на отбраната.

Източник: mod.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top