Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

В САЩ осъдиха на 20 г. затвор обвинен в шпионаж китаец

[post-views]
Съдът в Донецк започна ново дело срещу чуждестранни бойци

Федералният съд на САЩ в град Синсинати осъди китайски гражданин на 20 години затвор, след като миналата година беше осъден за заговор за кражба на търговски тайни от няколко американски авиационни и космически компании, съобщи Ройтерс.

Министерството на правосъдието съобщи, че Сюй Янцзюн, първият китайски шпионин, екстрадиран в САЩ за съдебен процес, беше осъден през ноември 2021 г. от федерално жури по обвинения в заговор и опит за извършване на  икономически шпионаж и кражба на търговска тайна.

Прокурорите бяха поискали 25-годишна присъда, която да действа като възпираща мярка срещу подобни действия, но адвокатите на Сюй заявиха, че такова искане за присъда надхвърля тези, давани на други хора, осъдени за подобни престъпления.

„Днешната присъда показва сериозността на тези престъпления и решимостта на министерството на правосъдието да разследва и да преследва усилията на китайското правителство или на което и да е чуждестранна власт, да застраши нашата икономическа и национална сигурност“, заяви главният прокурор на САЩ Мерик Гарланд в изявление.

42-годишният Сюй, който беше обвинен, че е бил служител на разузнаването на министерството на държавна сигурност на Китай, беше задържан в Белгия през 2018 г. след разследване на Федералното бюро за разследване.

Твърди се, че той е използвал чужди имена и подставени фирми между 2013 г. и 2018 г., за да се насочи към множество американски авиационни и космически компании, включително GE Aviation, подразделение на „Дженерал електрик“.

Посолството на Китай във Вашингтон не отговори на запитването на Ройтерс относно присъдата. Миналата година министерството на външните работи на Китай определи обвиненията срещу Сюй като „чиста измислица“, припомня агенцията.

Директорът на ФБР Кристофър Рей каза, че неговата институция започва всеки ден по две разследвания за евентуален китайски шпионаж.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани