Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Доживотен затвор за двама руснаци и украинец заради сваления през 2014 г. в Украйна пътнически самолет

[post-views]
Служителят на Гранична полиция, хванат с подкуп, остава в ареста

Трима души бяха осъдени на доживотен затвор заради трагедията с пътническия самолет на Малайзийските авиолинии над Източна Украйна през 2014 г. Самолетът е свален от проруски сепаратисти със зенитна ракета „Бук“, сочи становището на съда в Нидерландия.

Повече от 300 души, сред които 80 деца, загинаха при трагедията в Източна Украйна преди 8 години. Полет MH17 на Малайзийските авиолинии от Куала Лумпур до Амстердам е свален под контрола на Москва от ракета, която е произведена и доставена от Русия, постановиха магистратите в Хага. Според тях това е умишлено действие за сваляне на самолет с непредвиден резултат, тъй като извършителите са смятали, че стрелят по украински изтребител, а не по цивилна цел.

Двама руснаци и украинец бяха осъдени задочно за непредумишлено масово убийство. Те са Игор Гиркин – военен лидер на Донецката република, който е поискал дислоцирането на ракетата „Бук“, Сергей Дубински, който е организирал транспорта ѝ и Леонид Харченко, който я е охранявал до изстрелването ѝ. Единственият обвиняем, представен от адвоката си в залата – Олег Пулатов, беше оправдан след като съдът реши, че е знаел какво се случва, но не е участвал пряко в престъплението.

Никой обаче няма да излежи присъдата си. И за четиримата подсъдими се смята, че се намират в Русия, която отказва да екстрадира свои граждани.

Случаят се помни като едно от знаковите военни престъпления в Източна Украйна. Припомняме, че Москва години наред лансираше други версии за падането на самолета и отказваше да сътрудничи на раследването, освен според собствените ѝ условия.

Най-ново

Единична публикация

Избрани