Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Русия с нови ракетни удари срещу големите градове на страната

[post-views]

Русия с нов ракетен обстрел срещу ключови съоръжения на територията на  Украйна. Съобщения за експлозии идват от столицата Киев, черноморския град Одеса, както и от индустриалния град Днипро в централната част на страната. На фона на продължаващите военни действия ООН потвърди, че  Украйна и Русия, с посредничеството на Турция, са удължили споразумението за износа на зърнени храни от украинските пристанища в Черно море.

При последните ракетни удари на руската армия са унищожи съоръжение за производството на газ и фабрика за ракети в района на град Днипро. Местните власти съобщават за най-малко четирима загинали и повече 14 ранени. Съобщенията за ракетни атаки идват още от районите около черноморския град Одеса и северния Харков, като столицата Киев беше поставена под тревога от въздушна опасност.

Последната атака идва по-малко от ден, след като руската армия проведе една от най най-мащабните въздушни кампании срещу Украйна от началото на войната, отново срещу критична енергийна инфраструктура на страната.

Според украинските власти атака е оставила над 7 милиона души без ток и то в момент, когато зимата вече чука на вратата.

През деня в столицата Киев падна първи сняг, като според метеоролозите през следващите дни температурите ще паднат до – 10 градуса, и което допълнително ще влоши хуманитарната ситуация в страната.

Според военни експерти с ракетните атаки Русия иска да компенсира загубите си на бойното поле, и да се опита да забави настъплението на украинската армия, особено след като без бой си върна град Херсон.

На фона на войната през деня Русия и Украйна, с посредничеството на ООН и Турция, се споразумяха да удължат с пет месеца споразумението износ на храни и торове от украинските пристанища известно, като Черноморската инициатива за зърно.

Сделката изтичаше в края на седмица, като с удължаването й, ще облекчи отчасти глобалната продоволствена криза, която заплашва от гладна смърт милиони хора по света.

Междувременно президентът на Уркайна Володимир Зеленки заяви, че бил уверен от командването си, че падналата в Полша ракета не е била украинска. Изказването му  дойде няколко часа, след като Полша и НАТО обявиха, че най-вероятната причина за случилото се е заблудена ракета на украинската противовъздушна отбраната, като подчертаха, че цялата отговорност пада върху Русия и незаконната й инвазия срещу Украйна.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Избрани