Информационен център на Министерство на oтбраната

Представиха първия исторически роман, посветен на генерал Владимир Вазов

Тридесетата си поредна книга представи писателят Бойко Беленски пред пълна зала в Централния военен клуб. Историческият роман «Свалете знамената с почит» е първата художествена творба у нас, посветена на бележития военен стратег от началото на ХХ в. генерал-майор Владимир Вазов, почитан не само в България, а и в Европа.
На премиерата присъстваха приятели и състуденти на автора от Лвовското висше военно-политическо училище (ЛВВПУ), военни журналисти, колеги от Съюза на българските писатели (СБП), в който авторът членува, читатели и негови почитатели. Събитието бе открито с кратка биографична презентация на писателя Бойко Беленски, която съдържаше снимки от студентския живот в Лвов, спомени и носталгия по един от непрежалимите му колеги – председателят на СБП Николай Петев.
Освен писател, Беленски е военен журналист, бил е главен редактор на вестник «Страж на родното небе». Белетристика пише основно в две направления – криминалния жанр и историческата проза, в която отдавна се е утвърдил. Той е доктор по история и е написал над двадесет произведения, свързани с нашето забележително минало. Сред тях – романите «Цар Калоян», «Съзидателят кан Омуртаг», «Възмездието на Телериг», «Прозренията на Раковски», «Любовта на патриарха», «Да каже нявга народът» и други.
С романа «Свалете знамената с почит» Беленски добавя още един бисер в литературната ни съкровищница. Генерал-майор Владимир Вазов е национален герой и фигура от европейски мащаб, с която можем да се гордеем като българи. Той е командир на Девета пехотна Плевенска дивизия, наричан «героят от Дойран».
Сюжетът завладява и ще обогати читателя с нови умело подбрани факти, разгърнато повествование, изящество на фразата и богатство на езика.

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top