Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Флагът на мисията на ЕС за Украйна ще се вее в Полша и Германия

[post-views]
Москва: САЩ принуждават Киев да се бие до последния украинец, вместо да преговаря

Звеното за планиране и провеждане на военни мисии и операции на ЕС ще бъде Щаб на стратегическо ниво. На оперативно ниво в гр. Жаган, Полша, ще бъде развърнато многонационално Командване на ЕС за общовойсково обучение. В Германия ще се формира многонационално Командване за специализирана подготовка, което ще ръководи дейностите по обучение на нейна територия. Политическият контрол върху мисията ще се упражнява от Комитета по политика и сигурност.
Вече е в ход изпълнението на решение на Съвета „Външни работи“ от 17 октомври т.г. С него Европейският съюз установява Мисия за военно подпомагане на Украйна (EUMAM). Тя е част от Интегрирания подход на ЕС за оказване на подкрепа на Украйна. Има, обаче, „не изпълнителен“ мандат, което означава без използване на сила и е с първоначална продължителност от 2 г., считано от нейното стартиране. Очаква се оперативна и тренировъчна дейност на терен да започне в средата на този месец, а до края на месеца да се декларира постигането на начални оперативни способности.

С приемането на Решение за оказване на военна и военно-техническа подкрепа на Украйна на 3 ноември Народното събрание задължи Министерския съвет до 10 ноември да предприеме всички необходими действия за деклариране готовността на България за принос към мисията. Това правителството стори на 9 ноември.
Целта на мисията е да допринесе за подобряване на военните способности на Въоръжените сили на Украйна, тяхното възстановяване и повишаване на възможностите за ефективно провеждане на операции. Смята се, че това ще позволи на страната да защити украинските граждани и своята териториална цялост в рамките на международно признатите й граници, както и да упражнява ефективно своя суверенитет.
За постигането на тази цел EUMAM предоставя на Въоръжените сили на Украйна индивидуална и колективна подготовка на тактическо ниво, специализирано обучение на личен състав, подготовка на бойни формирования за териториална отбрана. И още – въоръжение, техника и боеприпаси за окомплектоване на формирования от Въоръжените сили на Украйна.
Генералният щаб на Украинските въоръжени сили е изпратил писмо с искане за необходимата подкрепа. Основен приоритет е предоставяне на въоръжение и техника, подготовка и сглобяване на новосформирани механизирани, танкови и артилерийски подразделения на ниво рота, батальон, както и щабове на батальони и бригади. Необходимостта от специализирана индивидуална подготовка включва обучение за ремонт и поддръжка на материална част, въоръжение и техника, както и на бойни транспортни, зенитни, ракетни, артилерийски, авиационни, ПВО, безпилотни, електронна борба, ЯХБЗ средства. Приоритетна е специалната подготовката на снайперисти, сапьори и бойни санитари, както и управлението на авиационни операции.
Предвижда се на наша територия да се подготвя модул на бойни санитари – до 15 военнослужещи на месец, до 4 модула в рамките на година. Участието на български военнослужещи в мисията, в т.ч. и щабни офицери ще допринесе за повишаване на оперативната съвместимост и придобиването на опит в планирането и провеждането на мисии на ЕС на стратегическо и оперативно ниво. посочва министърът на отбраната Димитър Стоянов на правителственото заседание.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Спирдон Спирдонов

Най-ново

Единична публикация

Избрани