Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Военните санаториуми предлагат лечение, но и профилактика

[post-views]
Военните санаториуми предлагат лечение, но и профилактика

Болниците за продължително лечение и рехабилитация към Военномедицинска академия, или военните санаториуми, както ги наричаме, се развиват наравно с болничните заведения от структурата в София, Варна, Пловдив, Плевен и Сливен. И те преживяха камшичния удар на COVID-пандемията, когато всички съществували дотогава проблеми се обостриха. Но също така се освети и професионализмът на медицинските екипи от системата на ВМА. Седмица преди празника на ВМА представяме и някои от новите възможности в тези две болници, наследници на създадените в началото на миналия век санаториуми към Министерството на войната за лечение на пострадалите на фронта офицери и войници.

Болницата „Калероя” в Хисаря за продължително лечение и рехабилитация към ВМА е най-голямото такова лечебно заведение у нас. Климатът с меко време през цялата година и минералната вода в града лекуват заболявания на бъбреците и пикочните пътища, на стомашно-чревния тракт и черния дроб, на опорно-двигателния апарат, но не в остра форма, на централната нервна система (при Паркинсон и след оперативни интервенции на мозък) и на периферната нервна система.
Тя разполага с пет корпуса за пациентите с над 350 легла, с четири физиотерапии, три балнеологии, шест кабинета за индивидуална гимнастика и лечебна физкултура и до десет кабинета за лечебни масажи, с четири минерални басейна, от които два са открити, осем тангенторни и четиринайсет перлени вани, лечение с луга и калолечение, набавени от Поморие, с прекрасен парк, в който всяка година се засаждат млади дръвчета, с 2,5 км паркови алеи. Болницата има 93% заетост и приема пациенти целогодишно за лечение и профилактика. Голяма част от контингента е от Министерството на отбраната – работещи, цивилни и пенсионирани с членовете на семействата им.

Минералният басейн в БПЛР в Банкя рязко повиши интереса на пациентите към възможностите за рехабилитационни процедури на въздух и слънце

Болницата работи основно по 5 клинични пътеки по договор с Националната здравно-осигурителна каса. Освен по клинична пътека, в болницата се настаняват и здравно осигурени лица по линия на НОИ. Това е програма на социалното министерство, която засяга всички работещи хора. Тя е гъвкава и икономически изгодна за пациента, но за съжаление не е целогодишна. По този договор се включват също бъбречни и урологични заболявания, такива на опорно-двигателния апарат и периферната нервна система. Както и при клиничната пътека, пациентът преминава през медицинския секретар, лекарските кабинети, назначават се индивидуални процедури според профила на заболяването и придружаващите заболявания. В болницата има и 2 кабинета за доболнична помощ, които дават консултации на специалисти по лекуваните в нея заболявания. А на пациентите се предлага и диетично хранене според здравословните проблеми. Хисарската болница на ВМА е единствената, която има собствена кухня. А един от 22-та минерални извори в града е на територията на болницата. Водата е и питейна със силен ефект за профилактика на заболявания на стомашно-чревния тракт и отделителната система с голям диуретичен ефект.
В болницата има екипност, а в града с традиции в балнеологията персоналът е местен до 90%. Иначе, проблемът е както почти навсякъде – в това, че много специалисти са в пенсионна и предпенсионна възраст. Съвсем отскоро обаче с новите методи на лечение с модерна апаратура и новите схващания за рехабилитацията, специалност „Физикална и рехабилитационна медицина” става по-атрактивна и възнагражденията в тази професия значително нарастват.
Сега БПЛР-Хисаря има сключен договор с НЗОК и за лечение по клинична пътека за лекуване на усложнения след прекарано COVID-заболяване. „Предстои да открием нов блок, в който съм убеден, че ще има и най-новата и добра технология за лечение на опорно-двигателния апарат чрез рехабилитация”, казва началникът на военната болница за продължително лечение и рехабилитация д-р Александър Александров.

Басейнът привлече при нас повече пациенти

Д-р Георги Давидов, началник на БПЛР към ВМА – Банкя

Най-трудното и за нас, Болницата за продължително лечение и рехабилитация (БПЛР) в Банкя, наследник на първия в България военен санаториум, както и за колегите ми от другите болници в структурата на ВМА, си остана справянето с COVID-пандемията. Защото и като болница за рехабилитация, нямаше как да ни отмине този проблем. А най-важното през тези години беше защитата на персонала и на пациентите от заразяването с вируса и недопускане на епидемична обстановка вътре в болницата. Да, колегите ни неизбежно боледуваха, но запазиха духа си и с времето това ни кали и ни даде сили да развиваме дейността си. За съжаление, проблемът със специалистите, конкретно с физиотерапевтите при нас е много сериозен. Средната възраст на лекарите е 65 г., а на медицинските сестри – 64 г., екипът ни е наистина сплотен и сърцат, но колегите ни са между 54 и 75-годишна възраст.
Басейнът, който вече имаме, само подобри наистина много добрите условия, които предлагаме на пациентите да продължат процеса на оздравяване с възможност за външна рехабилитация на слънце. Местоположението ни е и на пътя на въздушния поток от Люлин с отрицателните йони. И правейки и плаж на слънце като лечебен фактор, съчетано с основното ни „злато” – минералната вода, това е къде по-добре за рехабилитация на хората.
Добрите отзиви на пациентите ни са най-добрата оценка на фона на конкуренцията с 5 други рехабилитационни болници в Банкя. И това го показват хората, които се върнаха към лечение на своите хронични заболявания при нас. С възможностите на нашата болница спомагаме те да се завърнат в социалната си среда, в семейството и да са ползотворни за себе си и за близките си. И дори да продължат да работят. През септември, например, желаещите да приемем в санаториума бяха със 150 души повече от миналата година. Ние го свързваме и с рехабилитацията, „изнесена” през топлите месеци навън в басейна.

Най-ново

Единична публикация

Избрани