Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Как ще се охраняват членовете на Върховното главно командване?

[post-views]

Сред лицата, които подлежат на специалния режим, са и министърът на отбраната, както и началникът на отбраната

Подготвен е проект за изменение на инструкцията за взаимодействието между Националната служба за охрана и Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия. Целта е да бъдат определени редът и условията за осъществяване на взаимодействие при охрана на членовете на Върховното главно командване при положение на война, военно положение или извънредно положение.

В Закон за отбраната и Въоръжените сили на Република България е записано, че с въвеждането на положение на война или военно положение или с фактическото започване на военните действия президентът на републиката формира Върховно главно командване, което подпомага върховния главнокомандващ при ръководството на отбраната и Въоръжените сили.

Върховното главно командване включва министър-председателя, министъра на отбраната, министъра на вътрешните работи, министъра на външните работи, министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията, министъра на икономиката, министъра на енергетиката, министъра на регионалното развитие и благоустройството, министъра на финансите, началника на отбраната, председателя на Държавна агенция „Национална сигурност” и други лица, определени от върховния главнокомандващ. Към Върховното главно командване се създава щаб, в който се включват длъжностни лица от Министерството на отбраната и от други структури, определени от върховния главнокомандващ. При обявяване на положение на война или на военно положение началникът на отбраната е главнокомандващ на Въоръжените сили.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Спирдон Спирдонов

Най-ново

Единична публикация

Избрани