Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Маршове, диск и… „Бургас и морето“

[post-views]
Маршове, диск и… „Бургас и морето“

На 21 ноември в зала „Васил Караиванов” в Карлово e концертът на вокалната група „Карловойс” към Военния клуб в града. На него ще бъде представен първият самостоятелен албум на малките таланти от музикалната школа. Автор на 15-те песни е ръководителят на групата Анита Илиева, а аранжиментът е на нейния съпруг капитан Йордан Илиев – диригент на Военния духов оркестър на 61-ва Стрямска механизирана бригада. Дъщеря им Дани Илиева се изявяваше преди време като вокалистка в състава на „Карловойс”, но сега вече е популярна 17-годишна певица с множество отличия, като едно от последните е преди няколко месеца – първа награда на фестивала „Бургас и морето“ с песента „Не те забравям“, изпълнена в дует с Емин Ал Джунейд.

Анита Илиева е дипломиран магистър със специалности музикална педагогика, начална и предучилищна педагогика от Пловдивския и Шуменския университет. Има над 23 години педагогически опит като преподавател по музика, вокален педагог и диригент. Създава
нови авторски песни и развива своята музикална школа „Карловойс“ към Военния клуб в Карлово. В нея се обучават над 40 деца от 4 до 18 години, а постиженията и отличията им за 9 години са над 1500. През 2018 г. тяхната „Песен за Апостола“ по текст на Марина Караманска влиза в учебниците по музика, а малко по-късно още 4 песни са избрани да бъдат част от сборници по музика. Анита Илиева е заслужила множество награди, включително от министъра на отбраната и министъра на образованието.

Чести са съвместните ни инициативи с „Карловойс”. Само през тази година сме участвали в четири общи концерта в Карлово и Пловдив, отбеляза капитан Йордан Илиев. Роден е през 1976 г. в гр. Попово. От 4–5-годишен е свирил на акордеон, а после и на пиано. Но е кандидатствал в Шуменския университет „Константин Преславски” като… музикант на саксофон. Завършил го е през 1995 г. със специалност „Музикална педагогика”.

Със съпругата си Анита са се установили в Карлово през 2001 г. През 2009 г. е постъпил във Военния духов оркестър на 61-ва Стрямска бригада. А негов диригент е от януари 2016 г. След назначаването му на тази длъжност капитан Йордан Илиев изцяло
променя репертоара на оркестъра, като се съобразява с изискванията на по-младата публика, за да идва на концертите. Заедно с добре познатите военни маршове са възстановени и такива, които досега не са записвани. Оркестърът изпълнява също съвременна популярна музика и класически произведения. Участва в зари в Карлово и редица други селища.

Стана вече традиция всички по-важни събития, тържества и общи строявания да започват с химна на бригадата „Стайкова могила”. Той беше възстановен през 2014 г. от тогавашния диригент на военния духов оркестър капитан Анатолий Габров, но след това бе забравен. Отново го възвърна капитан Йордан Илиев. Пак негова инициатива бе включването на две гайди в някои изпълнения на оркестъра, което предизвиква изненада и възторг от зрителите. Мелодиите са на известни тракийски оркестри, но аранжиментът е на диригента.

Дани Илиева на фестивала „Бургас и морето”

А за творческото развитие на дъщерята на Йордан и Анита – Дани Илиева, може да се разказва много. От малка изпъква със своята музикалност и започва да пее в „Карловойс“. През годините нейните изяви стават все по-очаквани. Участията й в конкурси и фестивали пък й дават опита и увереността да преодолява страховете и притеснението си. Много са нейните награди от музикалните сцени, като Дани печели над 20 отличия за тази година на конкурси за млади изпълнители в страната. Носител е на наградата на кмета на Шумен в конкурса „Съзвездие“, на „Гран при” на международния фестивал „Изгряват звезди“ в Петрич, „Гран” на националния конкурс „Златен извор“ в Димитровград. Има първи награди от конкурси за „Моята песен за България“ в Челопеч, „Път към славата” в София, „15 лалета” в Хисаря, „Звукът на времето” във Велико Търново, „Коледна звезда” в Тутракан, „Родолюбие” в Панагюрище и „Вярвай, искай, можеш“ в Банкя. Съвсем наскоро Дани бе отличена и с грамота за цялостен принос за издигане на авторитета на училището, в което учи – СУ „Васил Левски“, по случай 135 години от неговото създаване.

Но безспорно – големият успех на Дани Илиева е спечелването на първата награда на фестивала „Бургас и морето“ през тази година с песента „Не те забравям“ в дует с Емин Ал Джунейд. След тази блестяща проява името на Дани става все по-споменавано в музикалните среди. А изпълненията й продължават да очароват с нежност, финес и дълбока душевност. Тя обича да свири на пиано, да чете поезия и да снима видеа за свой youtube канал. Харесва животните и има кученца чихуахуа, за които се грижи с любов. Готова е да преодолее всички предизвикателства по пътя на своето израстване.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Единична публикация

Избрани