Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Не са необходими извънредни мерки заради инцидента в Полша

[post-views]
Димитър Стоянов: Няма промяна в обстановката след инцидента в Полша, няма промяна и в готовността на Българската армия

До края на седмицата трябва бъде готов анализът за предоставянето на оръжие за Украйна

„Няма необходимост от предприемане на извънредни мерки във връзка с инцидента в Полш.“ Това каза министърът на отбраната Димитър Стоянов пред журналисти след съвместното заседание на Комисията по отбрана и Комисията по външна политика в Народното събрание.

„Рискове винаги има, конфликтът е до нас. Конкретна заплаха за националната сигурност не очаквам“, заяви министър Стоянов. Той припомни, че в момента се носи съвместен Air Poliсing с испанските военновъздушни сили, който е предварително планиран и няма връзка с инцидента в Полша.

До края на седмицата трябва бъде готов анализът за предоставянето на оръжие за Украйна, каза министърът в предаването „Лице в лице“ на БиТи Ви. Той категорично заяви, че на страната – жертва на агресия, трябва да се помогне, но трябва да бъде ясно, че преди всичко ще бъдат гарантирани оперативните способности на Българската армия.

„Българската армия се нуждае от над 180 дефинирани способности. Отчитайки състоянието на държавата, ние сме се спрели за покриването на 13 от тях“, посочи министър Стоянов. „Рестартирахме модернизационния проект за бойната машина на пехотата, стартираме проектите за 3D радарите, за 155-мм гаубици“, съобщи той.

Министър Стоянов отново заяви, че в технологично отношение има пропаст между Българската армия и армиите на съюзниците от НАТО. За развитието  на способностите на Въоръжените сили в бюджета за отбрана за 2023 г. трябва да се заложат 2% от БВП. По думите му в съседни на нас страни бюджетът за отбрана е достигнал до 3% от БВП, в НАТО се говори за 2,5% с идея до 2030 г. бюджетът за отбрана на страните членки да достигне 3%.

„Необходима е заместваща платформа на българските изтребители, защото ресурсът на МиГ-29 изтича до края на 2023 г.“, каза министърът на отбраната в отговор на въпрос. По думите му нашите искания са да ни бъдат предоставени самолети втора ръка на лизинг. Министерството на отбраната отново е декларирало пред Нидерландия желанието си да получи предложение за заместващ самолет. До този момент Швеция и Франция са отговорили положително за възможността да предоставят заместваща платформа. Очаква се отговор и от трета страна. „Процесът по изграждане на инфраструктурата за новите Ф-16 вече е започнал, но има изключително сериозни проблеми“, каза министър Стоянов. Той разясни, че в периода 2020–2021 г. е сключен договор с първоначална цена 300 000 лв, а в действителност цената сега е 9 млн. лв. „Налага се договорът да бъде прекратен и да бъде разкрита нова процедура за обществена поръчка, а не за директно възлагане“, категоричен беше министърът на отбраната.

Най-ново

Единична публикация

Избрани