Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Нидерландия готова да помогне в обучението на пилотите ни

[post-views]
Двама загинаха при инцидент с военен автомобил

„Нидерландия изразява готовност да помогне с обучението на нашите пилоти за Ф-16.” Това съобщи министърът на отбраната Димитър Стоянов пред журналисти в Брюксел след срещата си с министъра на отбраната на Нидерландия. В европейската столица той участва в заседанията на Съвета „Външни работи/Отбрана” и на Направляващия борд на Европейската агенция по отбрана, съобщиха от МО. Министър Стоянов припомни, че още през юни Министерството на отбраната е поискало информация от Нидерландия за предоставяне на самолети Ф-16 Блок 15 и отговорът тогава е бил, че няма такава възможност.

Мисиите и операциите на Европейския съюз, включително военната мисия с неизпълнителен мандат за подпомагане на Въоръжените сили на Украйна, са били във фокуса на дискусиите на Съвета. Министър Стоянов посочи, че всички държави – членки на ЕС, са приели с пълен консенсус участието си в тази тренировъчна мисия. „България ще участва и със състав, и с предоставяне на оборудване за подготовка на украинските въоръжени сили съгласно решенията на Народното събрание и Министерския съвет”, каза министърът на отбраната. „На базата на военната експертиза сме предложили да имаме четири модула през годината – по 15 обучаеми за военни санитари. Военномедицинска академия има добри способности, които ще използваме, за да помогнем на украинската страна”, разясни той.

Министърът на отбраната посочи още, че в рамките на заседанията е обсъден бюджетът на Европейската агенция по отбрана, както и тригодишната рамка за 2023–2026 г. с необходимите способности, които всяка една страна трябва да развива.

Най-ново

Единична публикация

Избрани