Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Отбелязахме 137-годишнината от Сръбско-българската война

[post-views]
Отбелязахме 137-годишнината от Сръбско-българската война

Отбелязахме 137-годишнината от Сръбско-българската война

По традиция с поредица от мероприятия Сухопътните войски (СВ) отбелязаха 137-годишнината от Сръбско-българската война и честваха своя боен празник с отбелязване на славните победи на българския войник при Сливница, Гургулят, Мека Црев, Три уши и Видин.

Празничните дни започнаха още в началото на месеца с почистване и освежаване на войнишките паметници по места, с различни спортни турнири и състезания.

На 16 ноември офицерите, сержантите и цивилните служители от командването на Сухопътните войски преминаха по стъпките на Сливнишките герои от града до Гургулят. Бяха посетени местата, на които през 1885 г. са се провели най-решителните боеве от Сръбско-българската война.

Командирът на СВ генерал-майор Михаил Попов и заместник-командирът на СВ бригаден генерал Николай Караиванов, както и председателят на Общинския съвет в Сливница Милко Миланов поднесоха цветя пред Паметника на капитаните. Оттам по традиция беше поставено и началото на похода на командването на СВ по стъпките на сливнишките герои, посветен на празника на СВ и 137-годишнината от Сръбско-българската война.

Походът се проведе по маршрута: Паметник на капитаните, Паметник „Героите на Сливница“ в центъра на града и Паметник „Пантеон на загиналите в Сръбско-българската война“ край с. Гургулят.

На всяко едно от тези исторически места по пътя на похода, които са свързани с нашата героична история, с кратки церемонии беше почетена паметта на загиналите български офицери, подофицери и войници.

В тържествените прояви участваха представители на различни военни формирования от СВ, представители на Подофицерско дружество „Гургулят“.

Военният историк полковник о.з. Станчо Станчев от Военна академия „Г. С. Раковски“ изнесе историческа беседа за подвига на българската войска по време на Сръбско-българската война. Той се спря на основните битки и високите воински постижения на българите, които с цената на живота си защитават Съединението на България и оставят имената си записани със златни букви в родната военна летопис.

Поднесени бяха венци от името на министъра на отбраната Димитър Стоянов и началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

На последния етап от похода на СВ пред паметник „Пантеон на загиналите в Сръбско-българската война“ край с. Гургулят командирът на СВ генерал-майор Михаил Попов награди с предметни награди и грамоти отличили се военнослужещи и цивилни служители.

Той обърна специално внимание на спортните постижения на представителните отбори на СВ в държавните военни шампионати, където СВ се представиха отлично и завоюваха първо място в крайното комплексно класиране.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Единична публикация

Избрани