Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Уникално звездно нашествие в пустинята

[post-views]
Мондиал

Шампионатът на планетата в Катар определено ще има своето специално място в историята, но не заради географското разположение на страната домакин или заради месеците на провеждане. Това първенство ще бъде последното за двете големи звезди, които господстваха по футболните терени на планетата през последните 15 години. Да, от голямата световна сцена ще слязат Меси и Роналдо. А дали този път някой от тях няма да прегърне златната купа за първи и последен път в своя живот?

Лионел Меси
Аржентинецът притежава всички трофеи в света на клубно и национално ниво, но без един, най-важния. Няма световната титла с националния тим на гаучосите. През 2014 на шампионата в Бразилия аржентинците, предвождани именно от Меси, загубиха финала от Гeрмания. Аржентинската суперзвезда очевидно не е на мястото си в ПСЖ. Меси имаше проблеми с травми и Covid19, а в седмиците преди първенството в Катар той поиска от своя клуб повече почивка, за да може да се представи на най-доброто си ниво в пустинята. На 35 години Лионел ще преследва огромната си мечта.

Кристиано Роналдо
Носителят на пет трофея „Златна топка“ също излиза за последен път на голямата световна сцена. Успехите на Ронално с националния тим на Португалия не са свързани обаче със световните първенства. Нападателят има титли и сребърен медал от шампионати на Европа, като сега ще му бъде изключително трудно да покаже истинската си класа.
Причината е спорния сезон с екипа на „Манчестър Юнайтед“. Португалецът влезе в тежък конфликт с треньора на „червените дяволи“ Тен Хаг и дори известно време бе изваден от отбора. След намесата на сър Алекс Фъргюсън обаче Роналдо игра в последните мачове на английския гранд. Резултатите и неговото представяне са далеч от очакваното.
Все пак Кристиано има огромно его и със сигурност ще се постарае да бъде запомнен с голове и добри игри в Катар. Проблем са критиките и настройките във футболната общественост на Португалия, тъй като все повече специалисти и фенове са на мнение, че CR7 просто трябва да се откаже от участие в държавния тим на своята страна.

Дани Алвеш
Когато Тите, наставник на бразилския национален тим, обяви състава на златистите за финалите в Катар, изненадата дойде от името на Даниел Алвеш да Силва, десен бек на „Пумас“.
Не че Дани е непознато име за световния футбол – обратното. Той направи уникална кариера в Европа, като има зад гърба си цели девет сезона в два периода за „Барселона“, после игра с успех още за колосите от Стария континент – „Ювентус“ и ПСЖ.
Изненадата идва от факта, че Алвеш е на 39 година и вероятно ще играе за 105 път с екипа на Бразилия, след като дебютира на 10 октомври в далечната вече 2006 година. Тите е преценил, че с огромния си опит той може да помогне в трудна ситуация за Бразилия в Катар.


Карим Бензема
Шампионатът в Катар със сигурност ще бъде последен в кариерата на Карим Бензема. Актуалният носител на „Златната топка“ в момента е водещата звезда на европейския футбол. Бензема обаче има грехове и заради тях пропусна да стане световен шампион със своите колеги в Русия преди четири години. Заради бушувалия години наред огромен скандал с изнудването на друг френски национал – Валбуена, нападателят на Реал Мадрид много дълго бе извън състава на френския национален тим.
Реабилитацията дойде за Евро2020, но петлите отпаднаха още в първия етап на елиминациите от Швейцария.
В момента Бензема е на върха на славата. Той не пропуска да се разпише във всеки мач, което за неговите 35 години е отличен атестат. Карим има здравословен проблем и все още не е ясно дали ще стартира от първия мач срещу Австралия на първенството в Катар. Няма да е изненада, ако Бензема се превърне в една от звездите на този Мондиал.

Килиан Мбапе
Определено по предварителни прогнози голямата фигура на шампионата трябва да бъде Килиан Мбапе. Нападателят на ПСЖ вече е световен шампион, ала в последните години натрупа огромен опит и по-важното – невероятно самочувствие. Като прибавим головете почти във всеки мач, великолепните асистенции и себераздаването може да очакваме Мбапе да поведе Франция към защитата на титлата от Москва. Дали обаче Дидие Дешан ще успее да вкара огромната енергия и его на Мбапе в правилната посока?

Медицинското чудо Ериксен
Ако преди година и половина някой бе казал, че Ериксен ще играе на световно първенство, той вероятно щеше да бъде обявен за луд. Но медицинското чудо е факт. 18 месеца след като сърцето му спря на терена, Кристиан Ериксен попадна в отбора на Дания за планетарната надпревара в Катар.

Големите отсъстващи

В последните дни преди старта на първенството в Катар световните медии непрекъснато съобщават за отпаднали от съставите добри футболисти. Причините са от различно естество.

На второ поредно първенство големият отсъстващ е норвежкото страшилище на „Манчестър Сити“ Ерлинг Халанд. Нападателят, който прибавя в банковата си сметка всяка седмица по 600 000 паунда, със сигурност ще липсва на зрителите в Катар, но неговата Норвегия – не.

Друга голяма звезда от терените на Албиона – Мохамед Салах също пропуска първенството, тъй като Египет не намери място сред финалистите. Той със сигурност ще липсва на феновете, защото е може би най-харесваният играч в тази част на планетата.

Садио Мане пропуска първенството, тъй като се контузи нелепо в безобидна ситуацията при победата на Байерн над Вердер (Бремен) с 6:1. Президентът на страната Маки Сал написа в „Туитър“: „Садио, пожелавам ти бързо оздравяване. Както съм ти казвал, ти си лъвско сърце!“ Мане ще бъде в списъка с играчи на Сенегал за световното.

Жени ще надуват свирката

За първи път в историята на световните първенства по футбол сред арбитрите ще има и дами. ФИФА обяви списък със съдиите и в него има три жени главни рефери и три помощник съдии. Наряди за мачовете ще получат Стефани Фрапар от Франция, Салима Мукансанга от Руанда и Йошими Ямашита от Япония, както и помощник реферите Неуза Бак от Бразилия, Карен Диас Медина от Мексико и американката Катрин Несбит. Фрапар стана първата жена, ръководила мачове от Европейското първенство, след като УЕФА я включи в списъка на реферите за турнира миналата година. България отсъства и тук. Очаквахме сред реферите да е Георги Кабаков, но той не бе сред избраните.

Най-ново

Единична публикация

Избрани